Tonårsgraviditeter ökar i Sydafrika

9:37 min
  • En effekt av covidpandemin har varit en dramatisk ökning av tonårsgraviditeter i Sydafrika, även bland mycket unga. Ofta är det flickor i mer utsatta områden och kåkstäder som drabbats.
  • I provinsen Gauteng – som innefattar Johannesburg och Pretoria – har andelen unga flickor som fött barn ökat med 60 procent sedan pandemin började.
  • Vår korrespondent Richard Myrenberg begav sig till Tembisa, ett utsatt område nära flygplatsen i Johannesburg där tonårsgraviditeterna ökat markant.

Ett gäng skoltjejer i åttan, fjorton år gamla, är på väg hem från skolan trots att det bara är förmiddag. De säger att det där med sexualkunskap och hur man skyddar sig, det har de lärt sig på sociala medier. En av dem säger att hennes femtonåriga syster är gravid. Och föräldrarna är det ingen idé att prata med om det – de är för stränga.

En ögonblicksbild från en av Gautengs många kåkstäder där antalet tonårsgraviditeter ökat i skuggan av pandemin.

Rhulani har precis fyllt 20 år och sitter här med sin elva månader gamla son. Det kom som en chock, när jag insåg att jag var gravid hade det redan gått tre månader, mamma blev inte glad.

Det här har påverkat hela mitt liv. Just nu kan jag inte fortsätta att plugga, men jag kan heller inte få nåt jobb eftersom jag inte har nån som kan ta hand om mitt barn.

Det hon ångrar är att hon inte vände sig hit till kliniken där vi är just nu. Här kan unga få råd och hjälp med frågor om sex och hälsa. För trots att både preventivmedel, abort och sjukvård är gratis, så når man inte ut till de unga. Det finns många myter. En vanlig är att preventivmedel skulle leda till att man aldrig kan få barn i framtiden, till exempel:

Men nu kommer jag hit regelbundet, missar aldrig en avtalad tid, säger hon.
Hennes dröm är att fortsätta med sina studier och jobba inom resebranschen. Men först måste hon hitta någon som kan ta hand om barnet på dagarna.

Hon bor kvar hos sin mamma, och hennes pojkvän som är pappan, har ändå jobb och bidrar, vilket tyvärr inte är så vanligt. Men det ändå är tufft för henne.

Planen är att fortsätta plugga nästa år, säger hon.

Hon är bara en av tusentals unga mödrar i Sydafrika. Redan innan pandemin låg antalet tonårsgraviditeter på en hög nivå i landet, runt 16 procent av alla unga kvinnor mellan 16 till 19 år.

Under pandemin då landet periodvis varit helt ned stängt, skolor stängda, och många bara suttit hemma, så har det ökat än mer. I provinsen Gauteng föddes 23 000 bebisar till mödrar under arton år mellan april förra året och mars i år. Totalt är det en ökning med sextio procent jämfört med året innan. I 934 av dessa fall så var mödrarna under fjorton år, varav några så unga som tio – vilket visar hur utsatta unga flickor är i Sydafrika. I många fall handlar det om våldtäkter och rena övergrepp – men inte alltid.

Amukela har just fylld sexton år och har inte gått ut nian än. Magen är rund och i december väntas hennes barn. Jag blev gravid första gången jag hade sex, säger hon. Det var ett stort misstag, säger hon och biter sig i underläppen.

Pappan till barnet är hennes pojkvän som idag är 21 år och som kanske kommer fortsätta plugga nästa år, men det är oklart.

Jag tänkte mig inte för helt enkelt, min mamma hade pratat med mig innan och sagt att när det är dags för mig att ha sex att jag måste använda kondom, men jag tänkte inte på det.

Hon hade otur, för hon vände sig till en mobil klinik innan hon blev gravid, men där var det för många som köade, så hon blev tvungen att gå hem igen. Och eftersom det knappt var nån skola på grund av pandemin, så hände det bara säger hon.

Jag blev deprimerad eftersom alla i familjen skrek på mig. I början tänkte jag inte på det, men efter ett tag så funderade jag på abort.

Men i min familj så är det inget alternativ, min mamma sa nej.
Det svåraste för henne just nu är att stora delar av familjen tagit avstånd från henne. Inför en planerad resa ner till östra Kapprovinsen så får hon inte följa med, de skäms helt enkelt:
Amukelas äldre syster talar inte längre med henne.

Det är som att ha förlorat en syster, jag är arg på mig själv, för att jag gjort människor som älskar mig besvikna, säger hon. det är tungt, ett straff.

Refiloe Gololo arbetar för Love Life – en landomfattande organisation som ägnar sig åt ungas hälsa. På grund av minskat stöd, mindre resurser får inte de unga det stöd de behöver. Och pandemins effekter på skolan har gjort det värre, säger hon.

Nu går de i skolan kanske två dar i veckan vilket ger de massor av tid, men inget att göra vilket ökar riskerna för de unga, säger hon. Men inte sällan är tonårsgraviditeterna ett resultat av övergrepp och våldtäkter.

Vi ser ett ökat antal fall där unga flickor tvingats till sex eller blivit offer för rena övergrepp, de har suttit hemma under lockdown och kan inte ta sig därifrån. Det kan vara en farbror som våldtar i hemmet utan möjlighet för barnet att ta sig därifrån, säger Refiloe Gololo från organisationen Love Life. Våldtäkterna är en pandemi i sig självt, säger hon.

Silas Kekana som är koordinator för hela Gauteng-provinsen för från organisationen LoveLife menar att fokus nu måste inrikta sig på rättigheter och inte bara sexualupplysning. Tex i fallet med Amukela så var hon, även om hon gav samtycke, i strikt juridisk mening utsatt för våldtäkt enligt sydafrikansk lag.

Statistiken visar att det finns flickor mellan tio och femton år som födde barn under det senaste året, hur många våldtäkter handlar inte det om? Ingen verkar straffas för det, säger han. Vi fokuserar nu på tonårsgraviditeterna, men inte på all dessa förövare, säger Silas Kekana.

Den unga blivande mamman Amukela, hon som just fyllt sexton, och som inte gått ut grundskolan än, säger att hon är lite orolig för själva födseln i december, men att hon har mammas stöd, det är allt hon behöver just nu.