Musik

Tonsättaren Ingvar Lidholm hyllas med radiokaka

2:13 min

Klassisk kaka har gett namn åt hyllning av tonsättaren Ingvar Lidholm som skulle ha fyllt 100 år i år.

Under 1940-talet var Ingvar Lidholm en del av Måndagsgruppen, som kom att ha stor påverkan på den svenska konstmusiken under flera årtionden. Därför har videon fått namnet ”Radiokakan” – efter den klassiska kaka gjord på smält choklad och mariekex som är typisk för 1950-talet.

Det är också därför som videon, regisserad av Damien Priest, är inspelad i Kortedala museums 1950-talslägenhet.

– Vi får en tidsatmosfär som representerar både Lidholm och hela Måndagsgruppen. De förändrade musiksverige när de gick från att som unga, orakade, otvättade enligt vissa recensenter, på läktarplats till att ta över den ena institutionen efter den andra. Så vi ville berätta om mer än bara Lidholm, vi ville berätta om den tiden, säger Fredrik Björlin och fortsätter:

– Även om man inte vet någonting om Lidholm eller Måndagsgruppen, så ska det vara roligt att titta på videon. Det var väl därför vi började bygga in radiokakerecept och andra tidsmarkörer.

Har ni själv någon koppling till radiokakan?

– Nu har vi det! säger Tina Ljungkvist och Fredrik Björlin fyller i:

– Vi har provbakat olika recept.

– Och jag har fastnat för denna anrättning och kommer fortsättningsvis äta den ofta, avslutar Tina Ljungkvist.

Ni tycker det är gott alltså?

– Verkligen! utbrister Tina Ljungkvist.

– Om man gör den på smör, som Tina gjorde. Om man gör den på kokosfett, som är originalet, så är det en genväg till hjärtinfarkt, säger Fredrik Björlin.

I inslaget hörs Håvard Lysebo framföra en bit ur Ingvar Lidholms Flöjtsonat i Radiokakan, som går att se på Göteborg Symfonikers hemsida.