Topp 3 – en romkom i glesbygdsmiljö

2:24 min

Den prisbelönta svenska kortfilmen "Topp 3"är något så ovanligt som en animerad romkom. Den handlar om Anton och hans två stora kärlekar: pojkvännen David och hembygden i norrländska inlandet.

I helgen vann den svenska kortfilmen Topp 3 publikpriset på HBTQ-filmfestivalen Outfest i Los Angeles. Och idag, i samband med att Stockholm Pride dragit igång, så visas den på SVT.
Kulturnytt har träffat Simon Österhof som skrivit manuset till den här animerade romantiska komedin i glesbygdsmiljö. Den handlar om Antons starka kärlek till David och till sitt hem i norrländska inlandet. Och i alla fall den senare romansen är komplicerad, när arbetsplatser läggs ner och trakten avfolkas.

– En del i den ilska som Anton uttrycker i filmen kommer från mig. Jag, som kommer från en glesbygdsby, kände mig absolut inte tvingad att flytta. Men jag har insett ganska långt efteråt att jag aldrig bestämde mig för det heller. Utan livet stakades ut för en: Antingen så är du intresserad av jakt och fiske och då stannar du kvar, eller så är du intresserad av något annat och då flyttar du, säger Simon Österhof.

– Drömmen är ju att någon ser den här filmen och inser att man faktiskt kan skapa det liv man vill ha på den plats man är, i stället för att man ska flytta därifrån.

I varje romantisk komedi så finns det ju minst ett hinder för kärleken, och i Topp 3 så utgörs det av Antons starka band till hembygden.
För vad ska han ta sig till när han blir kär i någon som älskar att resa och vill upptäcka världen, när han själv trivs bäst hemma.
En fråga som tacklas på ett extremt charmigt sätt i den här animerade filmen. Att Anton och David är homosexuella är däremot inte det minsta komplicerat i "Topp 3".

– Just att det handlar om homosexuella karaktärer utan att det görs en större grej av det, tror jag är viktigt att få se om man är en yngre bög eller lesbisk tjej som kanske inte tycker att det är helt lätt att växa upp. Att man får se sig själv porträtterad helt oproblematiskt. Och jag hoppas att vi får se fler sådana historier.

"Topp 3" är regisserad av Sofie Edvardsson, och finns att se på SVT-play fram till den 29 augusti 2019.