USA I NAIROBI

Toppmötet drog ut på tiden – med 80 minuter

1:46 min
  • På onsdagen anlände USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kenya, ett första stopp på hans första resa till Afrika.

  • Under möten med president Kenyatta så diskuterades bland annat inbördeskriget i Etiopien, som riskerar att destabilisera hela regionen.

  • Blinkens besök är en del i en mer proaktiv amerikansk politik för att möta det kinesiska och på senare tid också ryska inflytandet på kontinenten. Ett annat tema för besöket var också hoten mot demokratin.

Deras första möte var planerat att hålla på i bara tio minuter.

Men USA:s utrikesminister Antony Blinken och president Uhuru Kenyatta satt i dag i enskilt samtal i en och en halv timme. Exakt vad de avhandlade är ännu inte klart, men troligen var huvudpunkten det pågående inbördeskriget i Etiopien som riskerar att spilla över till grannländerna.

I söndags gjorde Kenyatta ett snabbesök i Addis Abeba för att försöka driva på fredsförhandlingar som leds av Afrikanska Unionen och som ännu inte lett till någonting konkret. Att USA:s utrikesminister nu börjar i Kenya, visar vilken vikt landet lägger vid krisen i Etiopien och de medlingsförsök som pågår.

Besöket kan också ses som en nystart i de amerikansk-afrikanska relationerna. Trump-administrationen gjorde ingen hemlighet av att Afrika var helt ointressant. Blinkens besök är en del i en mer proaktiv amerikansk politik för att möta det kinesiska och på senare tid också ryska inflytandet på kontinenten. Ett annat tema för besöket var också hoten mot demokratin.

Militärkuppen i Sudan nyligen och krisen i Etiopien är bara några exempel på det. Även Kenya, som har en historia av våldsamma val, har demokratiska utmaningar och Amnesty International varnar för att ser illavarslande ut inför valet nästa år i Kenya. Därför mötte Antony Blinken också ett antal representanter för det civila samhället här. Efter Kenya fortsätter den amerikanske utrikesministern till Nigeria och Senegal.