RECENSION – FILM

Recension: "Tove" – redigt och tråkigt om Tove Janssons drifter

2:41 min
  • På fredagen är det premiär för "Tove", spelfilmen om Muminvärldens skapare Tove Jansson.
  • Tove spelas av Alma Pöysti under några viktiga år för Jansson, från mitten av 40 till mitten av 50-talet då mycket verkar ha handlat om kärleken bredvid konsten.
  • Kulturnytts recensent Jenny Teleman har sett den och tycker att det är för mycket fokus på sex(!).
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Regi: Zaida Bergroth
Skådespelare: Alma Pöysti,Krista Kosonen,Shanti Roney
Premiär: På bio, 28 maj
Betyg: 3 av 5

Det blir ändå alltid lite underligt med sådana här porträttfilmer om historiska genier som dansar så tätt med sex.

I "Tove" ges ungefär åttiotvå procent av all plats till den vänligt ljusblå passionen till Atos Wirtanen och den mörkröda taggiga kärleken till regissören Viveca Bandler. Tove älskade med bägge och gifte sig aldrig.

Nog ovanligt i Helsingfors på 1940 och -50-talet. Men ändå. Det blir fler skimrande haslgropar och skäggiga kyssar än riktiga ledtrådar till hur magiska figurer som hemuler, hatifnattar och filfjonkor blev till. Lite plats får Tofslan, Vifslan och Draken. Men dessa snyfslar visar sig också stå för Viveca och Tove och erotiken.

"Tove" är alltså redig och känslig, det är vackert i Helsingforsateljén och Shanti Roneys dialekt är så knasig att man väljer glädjen och tycker om den.

Men var kommer konstnärens djupa skogsfantasier ifrån? Den ständiga balansakten mellan vemod, ömhet likgiltighet, skuggor och sol, vara osynlig och synlig. Vem var Tove som barn? Vad läste hon, vad hörde hon för musik? Vad tänkte hon på när hon inte ville ligga? Hur såg världen, ljuset, folk och knytt ut för konstnären?

Om detta blir så lite sagt alls. Tove Jansson var en gullig tjej som lite häpet klottrar fram hela muminvärlden rakt ur sitt ambivalenta kärleksliv. Hur kommer det sig att jag känner igen den jazziga idén kring hur väldiga kvinnliga konstnärskap blir till.

Äsch det har jag nog aldrig hört förut.