Adoption

Tranås kommun tar strid mot Ryssland – vill få tillbaka adoptivbarn

2:00 min
  • Ett barn adopterades av en familj i Tranås 2019, men adoptivföräldrarna lämnade tillbaka barnet på barnhem i Ryssland efter ett och ett halvt år. 
  • Tranås kommun vill omhänderta barnet men Rysslands myndigheter har i slutet av juni svarat att barnet är ryskt och att barnet hör hemma där. 
  • Nu kommer Tranås kommun gå vidare och ta strid mot Ryssland. Genom juridisk experthjälp hoppas de hitta stöd i Haagkonventionen för att få hem flickan. 

– Det känns stort, att lilla Tranås ska på något sätt försöka hantera detta med en så stor stat som Ryssland, säger Angelica Freeman, kommunens chef för Individ- och familjeomsorgen i Tranås.

Flickan är svensk medborgare. Enligt Haagkonventionen kan socialtjänsten omhänderta ett barn även om barnet befinner sig utomlands. Problemet i det här fallet att Ryssland ser annorlunda på reglerna, enligt Tranås kommun.

Trots att flickan är svensk medborgare har Utrikesdepartementet inte agerat och säger till Ekot att de endast har en förmedlande roll mellan socialtjänsten i Sverige och andra länders myndigheter i sådana här fall.

– Det vi hävdar är att barnet har hemvist i Sverige, säger Angelica Freeman.

Kommunen har tidigare varit självkritisk till sin egen utredning om adoptivföräldrarna. De har anmält det till Inspektionen för vård och omsorg, enligt Lex Sarah.

Ekot har sökt adoptivparets advokat som säger att varken han eller adoptivparet vill ställa upp på intervju.