Träning och friluftsliv är populärt under coronapandemin

3:00 min

Många svenskar tränar mer och rör sig mer ute i naturen nu, än tidigare. Det visar en undersökning från Sveriges Radio. Tre av tio rör sig mer ute i naturen och de vill fortsätta med det, även efter pandemin. Gustav Hansson i Borås är en av dem.

– Det tror jag verkligen att jag kommer göra, det är jättekul. Jag åkte skateboard innan, men nu är det mountainbike också, säger han.

Gustav Hansson har börjat cykla mountainbike ute i naturen. Han är en av många svenskar som rör sig mer i naturen nu. I en undersökning som företaget Novus har gjort för Sveriges Radio så svarar tre av tio att de är mer ute i naturen. De ägnar sig mer åt friluftsliv, än tidigare. Två av tio tränar mer än före pandemin.

Elisabet Jonsson och Tomas Andersson i Gottsunda utanför Uppsala, promenerar varje dag. Det säger de till P4 Uppland.

- Vi tar en morgonpromenad ungefär vid halv sju varje dag på en halvtimme och det gör vi nu under pandemin för vi jobbar hemifrån. Vinter som vår går vi den här rundan och det är helt fantastiskt, säger Elisabet Jonsson.

– Vi går inte bara på morgonen, vi går på kvällen också. Stänger datorn och så går man en promenad, säger Tomas Andersson.

Det här är bra för hälsan. Det säger Margareta Kristenson som är professor folkhälsa vid Linköpings universitet, till Ekot.

– Det är bra för både kroppen och själen, säger hon, för dem som gör det.

Ungefär 16 000 personer svarade på frågor om vilka aktiviteter de gjort mer av under pandemin. Men det är inte alla som tränar mer. Två av tio svarar att de tittar mer på film och TV-serier, än innan.

Pandemin visar ojämlikheten i samhället och en del har fått mindre möjlighet att träna och vara ute i naturen, säger Margareta Kristensson.

– Det finns ganska säkert minst lika många som inte har den möjligheten och som har rört sig mindre.

Margareta Kristensson, professor i folkhälsa.