Tre explosioner i Malmö i natt

2:45 min

Det var tre explosioner i Malmö i natt. De hände nära varandra. Människor i ett lägenhetshus fick lämna sina hem.

Alex Salai vaknade av explosionen. Han gick upp och såg att köksfönstret gått sönder och det var glas i hela köket, berättar han för P4 Malmöhus.

– Det är spillror över hela köket i stort sett. Det gick inte ens att gå in där i stort sett. Jag tänker, vi måste ju öppna entrédörren och se vad som har hänt där. Och då ser vi liksom att hela trappuppgången är liksom totalt förstörd. Trappräcken, trappdörren stod i spillror som jag vet inte vad.

Explosionerna hände kort tid efter varandra i natt, i stadsdelen Fosie. Den första var utanför ingången till ett hus med lägenheter. 13 minuter senare exploderade något inne i trapphuset i ett annat lägenhetshus. En halvtimme senare var det en explosion utanför en matbutik.

Skadorna blev störst i trapphuset till lägenhetshuset. Flera fönster och dörrarna till flera lägenheter skadades. Alla som bor i huset fick lämna sina hem, men nu har de fått komma hem igen.

Polisen har inte tagit någon misstänkt person. Och de kan ännu inte säga något om hur sprängningarna hänger ihop. Men de undersöker det, säger polischefen i Malmö Stefan Sintéus till Ekot.

– Naturligtvis, tre stycken detonationer i samma bostadsområde, samma tidsperiod, det är klart att vi tittar på de sambanden. Men varför och hur och vem som kan ligga bakom detta, det är alldeles för tidigt. Det får utredningen utvisa nu efter hand, säger Stefan Sintéus.

Förra året var det fler sprängningar än i år under samma period. I januari till och med april förra året var det 45 sprängningar. Samma period i år har det varit 31 sprängningar.

Polisen Stefan Sintéus säger att våldet har minskat i Malmö de senaste åren. Sprängningarna i natt är ett tråkigt avbrott i den utvecklingen, säger han till Ekot.

– Självklart förstår jag om man känner otrygghet i Malmö efter detta, säger Stefan Sintéus.