Tre kvinnor som varit hos IS kommer till Sverige idag

2:45 min

Tre kvinnor som varit hos Islamiska staten, IS, kom tillbaka Sverige idag. De har blivit utvisade från Syrien av det kurdiska styret där. Kvinnorna har med sig totalt åtta barn.

Säkerhetspolisen, Säpo säger att de kan hota säkerheten i landet. Det är stor risk att de fortfarande är väldigt radikala, och har våldsamma åsikter. Men Sverige måste ta emot svenska medborgare som blir utvisade till Sverige. Det säger Klara Höök på utrikesdepartementet, UD, till Ekot.

– När kvinnorna har utvisats så har vi ju en skyldighet att ta emot våra egna medborgare.

Kvinnorna har varit i det kurdiska lägret Roj, ett läger för IS-fångar i nordöstra Syrien. Igår lämnade de lägret och idag kom de till Sverige med flyg. De har med sig sina barn. Det är åtta barn sammanlagt.

Polis och socialtjänst mötte kvinnorna på flygplatsen. Polisen ska utreda om kvinnorna misstänks för något brott. Socialtjänsten tar hand om barnen.

I början av september kom tre andra kvinnor som varit hos IS, hem till Sverige. Det var de första som blev utvisade till Sverige. Kvinnorna hade med sig sex barn. Socialtjänsten har tagit hand om alla barnen. De är placerade i familjehem.

En av kvinnorna är häktad, misstänkt för krigsbrott. De andra kvinnorna är fria. De är inte misstänkta för brott.

Tidigare har flera kvinnor och barn lämnat läger i Syrien och rest tillbaka själva. De kvinnor som har blivit utvisade har fått hjälp från den svenska regeringen att resa hem. Men de får betala flygbiljetterna själva.