P4 Örebro granskar assistansbranschen

Trots återkallade tillstånd – assistansbolag fortsätter

2:04 min
  • P4 Örebro kan avslöja att trots att flera assistansbolag bedömts som olämpliga och fått sina tillstånd återkallade av Inspektionen för vård och omsorg fortsätter de att bedriva sin verksamhet.
  • "Även om Försäkringskassan stoppar utbetalningar till bolaget eller om Ivo återkallar tillståndet så kan brukaren själv välja att fortsätta att köpa assistans från bolaget", säger Linus Nordenskär som är nationell samordnare på Försäkringskassan.
  • Ett av bolagen som fortsatt bedriva verksamhet efter utbetalningsstopp och indraget tillstånd är Kraft assistans. Enligt Försäkringskassan valde 39 av deras 69 brukare att stanna kvar hos bolaget efter beslutet om utbetalningsstopp. Bolaget har tidigre i en skriftlig kommentar till P4 Örebro uppgett att de anser att de har skött assistansen på ett korrekt sätt.

Bakgrunden är en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från 2019 som innebär att Försäkringskassan inte kan neka utbetalningar till brukare som vill anlita bolag som bedömts olämpliga. Det finns nu ett lagförslag som kan träda ikraft i slutet av året som kan täppa till luckan.