Musik

Trots kritiken: SVT låter Belarus vara med i juryn

2:07 min

Trots stark kritik från människorättsorganisationer och att chefen för Belarusiska tv-bolaget finns på EU:s sanktionslista.

Uppdatering: Sent på tisdagen kom besked om att SVT backar från beslutet att bjuda in Belarus till Melodifestivalens internationella jury. Läs mer här.

På tisdagen blev det klart att Belarus är ett av de länder som kommer vara med i den internationella juryn. De kommer, tillsammans med tittarna, rösta fram årets vinnare i Melodifestivalen.

Kulturnytt har tidigare rapporterat om kritik från organisationen Solidaritetsfonden för kulturen i Belarus, som menar att det belarusiska tv-bolaget borde stängas ute från Eurovision.

– Man tar sig för pannan, att bjuda in Belarus statliga tv-bolag för att sitta i juryn är helt enkelt för jävligt, säger Karin Karlbro (L).

Karin Karlsbro sitter i EU-parlamentet och har tidigare tagit initiativ för att parlamentet ska stoppa Belarus medverkan i Eurovision.

– Det här tv-bolaget är Lukasjenkas egen propagandaverkstad. Chefen för tv-bolaget står på EU:s sanktionslista för brott mot mänskliga rättigheter. Man har sparkat sin egen personal, egna journalister och flera av dem sitter idag i fängelse. Om man tar in det här bolaget gör man politik av Melodifestivalen.

Melodifestivalens tävlingsproducent, Karin Gunnarsson, svarar i ett sms till Kulturnytt:

"Vi tittar på geografisk spridning och erfarenheter av tävlingen. Personen som leder jurygruppen i Belarus har stor erfarenhet av tävlingen och en gedigen kompetens på området. Jag förstår att vårt val av Belarus kan ifrågasättas då läget i landet är högst bekymmersamt. ESC:s grund är bred inkludering och alla de deltagande länderna ska kunna mötas. Evenemanget är opolitiskt och vi tar ingen ställning genom att ha med dem som jurygrupp"

Det är Melodifestivalen som väljer ut vilka länder som ska vara med i den internationella juryn. Årets länder är (förutom Belarus): Albanien, Cypern, Frankrike, Island, Israel, Nederländerna och Schweiz.