Tusse är glad att tävla i finalen av Eurovision Song Contest

3:31 min

Imorgon är det final i musiktävlingen Eurovision Song Contest. Sveriges artist Tusse är glad att han är med i finalen, och säger att det är bara är en bonus om han vinner. Nu ska han njuta så mycket han kan av tävlingen.

– Att vara här, alltså jag är så nöjd man kan bli. Allt annat är bara bonus. Topp tio hade ju varit väldigt härligt. Sen får vi se vad som händer. Så det är bara att göra sin grej, njuta som fasen, säger Tusse i programmet P1-Morgon.

Imorgon lördag tävlar han med låten Voices, mot 25 andra länder i finaleni Rotterdam i Nederländerna.

Tusse flydde från Kongo Kinshasa när han var ett litet barn. Han kom till Sverige utan sina föräldrar när han var åtta år. Musiken har hjälpt honom mycket när andra saker i livet är jobbiga, berättar han i P1-Morgon.

– Så fort jag får chansen att sjunga eller uttrycka mig i sång så känns allting mycket bättre. Jag försöker vara optimistisk. Och lära av misstag, och lära av allt ont man går igenom. Och det är via musiken. När man sjunger om det så hanterar man det på ett annat sätt, säger Tusse.

Tusse bor i den lilla orten Tällberg i Dalarna. P4 Dalarnas reporter Frida Danielsson besökte klass 1 på Tällbergs skola. Hon pratade med barnen Celine Åkerblad, Lily Lyck, Ben Hampshire och Elis Andersson Hansen. De tycker jättemycket om Tusse och hans låt.

Varför tror du att det är så många som gillar Tusse?

– Det är nog för att han bryr sig om andra, han är snäll och han är omtänksam.

Vad säger du då Lily, varför tycker du om Tusse?

– För att alltså liksom..alltså, det är svårt att förklara. För att låten är bra och för att han bryr sig om andra. För att hans barndom liksom, då var han mobbad i skolan och så, säger Lily.

Vad säger du Elis, hur stort Tusse-fan är du?

– Jättestort. Det är typ världens bästa låt, säger Elis.

På lördag då är det ju den stora finalen i Eurovision, då ska ju Tusse tävla mot låtar från hela Europa. Ska ni titta?

– Ja!

Lily, hur tror du att det kommer gå?

– Bra.

Hur bra?

– Alltså jättebra, säger Lily.

Hur tror du att det kommer gå för Tusse?

– Jättebra, jag tror han kommer vinna, säger Elis.

Folket i varje land får rösta på låten som de tycker är bäst. Men man kan inte rösta på låten från sitt eget land. Varje land har också en jury som röstar. Tävlingen börjar klockan 21.00 på lördag. SVT1 visar Eurovision Song Contest på tv och P4 sänder det i Sveriges Radio.