Två män sköts ihjäl i Stockholm

2:18 min

Två män sköts ihjäl i området Tensta i Stockholm igår. Polisen har ännu inte tagit någon misstänkt person.

Polisen fick larm om att människor hörde skottlossning i Tensta sent på måndagskvällen. De hittade två svårt skadade män i 20-årsåldern vid ett hus med lägenheter. Männen blev förda till sjukhus och dog senare.

Morden var en del i en konflikt mellan kriminella gäng, rapporterar Ekot. Poliserna arbetade i området hela natten, men har ännu inte gripit någon för de misstänkta morden.

Det har blivit vanligare att flera personer dödas samtidigt i Sverige, efter att skjutningarna bland kriminella gäng har ökat. Mikael Rying är kriminolog och jobbar på polisen. Han säger till Ekot att det beror på flera saker.

– Dels att man använder sådana vapen som gör att fler blir skadade. Och ett annat skäl till att det kan bli fler offer i de här sammanhangen, det är ju att man inte vill ha kvar några vittnen. Eller att man faktiskt är ute efter flera stycken i en viss gruppering, säger Mikael Rying.

Det har varit 180 skjutningar i Sverige från januari till och med juli i år, och 25 personer har dött. Det är ungefär lika många skjutningar och döda som samma period förra året. Men det har redan varit flera nya skjutningar och döda under augusti månad. Förutom morden i Tensta, så sköts en ung man ihjäl i Helsingborg i söndags. En tonårspojke sköts ihjäl i Linköping 5 augusti. Och tre personer skadades allvarligt i en skjutning i Kristianstad några dagar tidigare.