Flera är kvar

UD: Fler afghanistan-svenskar kan börja evakueras i veckan

1:59 min
  • Ekot kan i dag berätta att Sverige har för avsikt att få ut flera personer från Afghanistan redan i slutet av den här veckan.
  • Först på tur står de med svenskt medborgarskap och personer med uppehållstillstånd i Sverige.
  • Cecilia Julin, konsulär chef på UD, om kontakterna med Qatar: ”Vår utrikesminister ska kommunicera med deras utrikesminister”.

Under den akuta evakueringen från Afghanistan, som avslutades 27 augusti, fick Sverige ut drygt 1 100 personer. Det var, förutom svenska medborgare, också lokalanställd ambassadpersonal, människor med uppehållstillstånd i Sverige och civilrättsaktivister med sina familjer.

Men flera afghaner med svenskt medborgarskap och personer med uppehållstillstånd är fortfarande kvar i landet – likaså många av de tolkar som tidigare arbetat åt svenska ISAF-styrkan. Exakt hur många personer det rör sig om totalt är oklart, men enligt UD så är det i dag cirka 300 personer som registrerat sig i den så kallade svensklistan.

UD har under en tid arbetat med vad som kallas fas 2 av evakueringen, det vill säga att via grannländerna och genom kontakt med flygbolag försöka skapa en väg ut för de som i dag är kvar i Afghanistan. Och nu har det börjat röra på sig.

Med hjälp av Qatar Airways hoppas UD att en del personer kan evakueras till Doha. De första kan komma ut den vägen redan någon gång senare den här veckan.

– Qatar Airways gör vissa flygningar mellan Kabul och Doha, och där håller vi på med en process. Det krävs nämligen att vår utrikesminister ska kommunicera med deras utrikesminister. Jag tror att förhoppningsvis några första resenärer kan åka i slutet av den här veckan, säger Cecilia Julin på UD.

Men Cecilia Julin påpekar att det i första skedet handlar om svenska medborgare och de som har uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi måste leverera listor på personer som har svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd för att de ska kunna åka med de flygen, säger Cecilia Julin.

Även landvägen till Pakistan har börjat fungera som väg ut för en del, säger hon. Omkring 20 personer med koppling till Sverige har tagit sig ut den vägen och redan lämnat Pakistan. Sveriges ambassad Islamabad arbetar just nu också med ytterligare personer som tar sig ut samma väg.

En afghansk man med uppehållstillstånd i Sverige, som vi kallar Nader, åkte till Afghanistan för att hälsa på sin sjuka pappa några veckor innan talibanerna tog över. Han säger att han inte kände till något om vare sig svensklistan eller den första akuta evakueringsinsatsen. Nu har han försökt ta sig ut på egen hand, men det har varit svårt.

– Jag har fått ett visum för Pakistan också, och jag åkte till gränsen, men de krävde ett specialvisum. Dessutom känner jag mig otrygg här, jag är orolig för hur jag ska göra för att ta mig till Sverige, till mina barn, säger Nader.

UD ser också över möjligheterna att hjälpa folk ut genom Uzbekistan eller Tadjikistan. Och det finns också uppgifter om att Qatar Airways och Turkish Airlines kan komma att flyga kommersiellt från Kabul inom kort, uppger Cecilia Julin på UD.

– Sen är det mycket möjligt att de övergår till rent kommersiellt flyg inom inte en alltför avlägsen framtid, säger Cecilia Julin.