RYSSLAND NEKAR

Ukrainare som flyr till Ryssland granskas vid gränsen – ”en del grips”

2:12 min
  • Ukrainska flyktingar vittnar om att de utsätts för så kallad "filtrering" när de flyr till Ryssland från kriget. Många hålls kvar och försvinner.

  • Det finns särskilda läger nära Ukraina där flyktingar hålls kvar, blir avklädda, eventuella tatuering kontrolleras, mobiler söks igenom, fingeravtryck tas.

  • Nu vittnar flyktingar i Estland att även gränsvakter filtrerar dem, som vill lämna Ryssland. 70 flyktingar per vecka släpps inte igenom gränsen, enligt volontäruppgifter.

– Problemet är vid ryska gränsen för de släpper inte igenom alla och en del grips, berättar 32-åriga Olga, som med make och tre barn tog sig från Mariupol via Ryssland till Tallinn i Estland i mars.

Hon är en av många, som vittnar om filtrering av ukrainska flyktingar i Ryssland. Först när de i mars tvingades fly från Mariupol till Rostov och sen efter tågresa till St Petersburg och vidare mot Tallinn i Estland kom en ny filtrering vid gränsen mot Narva.

– De tog med sig maken, de ställer frågor om du känner någon i ukrainska militären, de kollar din telefon, de tar fingeravtryck och minsta lilla kan göra att du hålls i timmar i bästa fall eller värre grips.

Aleksandra Averjanova driver volontärorganisationen Friends of Mariupol i Tallinn. De hör liknande historier från flyktingar regelbundet:

– De berättar att en del försvinner från filtreringen, alltså filtreras ut, enligt våra uppgifter handlar det om 70 ukrainska flyktingar per vecka, som inte släpps igenom gränskontrollen vid Narva, berättar hon.

Men det är svårt att få exakta uppgifter och det beror inte bara på att Ryssland helt förnekar att det sker någon filtrering. Aleksandra förklarar varför flyktingarna inte säger allt:

– De är rädda att tala om det, eftersom de båda har släktingar kvar i krigets Ukraina och i Ryssland, så de vill skydda dem, säger hon.