Pressmeddelande 2021-05-25

Ullakarin Nyberg blir ny programledare för Radiopsykologen i P1

”Jag har mångårig träning i att inte vara så upptagen av att åtgärda utan bara lyssna”, säger Ullakarin Nyberg, som ägnat senare senare delen av sitt yrkesliv åt att möta människor i kris. I september tar hon över programledarskapet för Radiopsykologen efter Lasse Övling som slutar efter 2,5 år.

Att berättandet har ett värde i sig, det är Ullakarin Nyberg övertygad om.

–Att själv få sätta ord på sin historia och uppleva att den tas emot av någon som verkligen lyssnar, det är ovärderligt som verktyg för förändring, säger Ullakarin Nyberg, som började sin bana som cancerläkare.

–Efter ett par år märkte jag att det var människornas inre liv som intresserade mig, snarare än det fysiska, och då valde jag psykiatrin istället.

Ullakarin Nyberg, 61, jobbar till vardags vid Norra Stockholms psykiatri med att förebygga självmord och stödja de som drabbas när ett självmord inträffar, både närstående och personal.

- När jag möter dessa människor finns det inte så mycket att göra annat än att dela, och lyssna. Det värsta har ju redan hänt.

Kombinationen av nyfikenhet och att, efter att själv haft en ganska stökig uppväxt, inte vara rädd för det smärtsamma i livet, det är det som Ullakarin själv tror gör att hon passar för den nya uppgiften.

–Människor drabbar mig. Att genom samtal hjälpa dem att hitta sina egna resurser, det är min drivkraft. Och det rimmar ju väl med min roll i Radiopsykologen, säger Ullakarin Nyberg.

Ullakarin Nyberg gör debut i Radiopsykologen den 10 september.

Pressbild: Ullakarin Nyberg, foto Janne Danielsson, SVT

För ytterligare information, kontakta:

Siri Ambjörnsson, producent
siri@klippanproduktion.se
073-642 89 23

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
ulrika.salander@sr.se
073-773 54 10