Unescos svar om gruva i Kallak får både ris och ros

Svaret från Unesco - att en gruva i Kallak skulle påverka världsarvet Laponia negativt - ser Jåhkågaska tjiellde som ett steg i rätt riktning. Beowulf Mining menar att rapporten inte har något värde i sig och väntar på ett svar från regeringen inom närmsta tiden.

I klippet hör du Jan-Erik Länta, ordförande för Jåhkågaska tjiellde och Beowulfminings ordförande Sven-Otto Littorin.

Igår kom Unescos rapport om att en möjlig gruva i Kallak, strax utanför Jokkmokk, skulle påverka världsarvet Laponia negativt. Unesco skriver i rapporten att man behöver mer underlag för att säga mer exakt hur stor den negativa påverkan skulle kunna vara. Så här kommenterar gruvbolaget Beowulf Minings ordförande Sven-Otto Littorin Unescos rapport.

- Synpunkterna var inte av den karaktären att dom rekommenderade regeringen att avslå gruvkonstruktionen och därmed tycker jag att saken har fallit. Nu är det regeringens skyldighet att fatta beslut om, när vi har uppfyllt lagens alla krav för gruvkonstruktion, att faktiskt bevilja det, säger Sven-Otto Littorin.

Jan Erik Länta, ordförande i Jåhkågaska tjiellde, tycker å sin sida att Unescos svar tydligt visar att gruvbolaget Beowulf inte ens har uppfyllt minimikraven när bolaget försöker exploatera samebyarnas marker och Länta är nöjd med Unescos svar.

- Den var som förväntad för vår del och bekräftar det vi tänker, om man tolkar det som vi har gjort. Jag känner en försiktig optimism och förhoppning att det kanske kan gå samebyarnas väg i den här stora frågan, säger Jan Erik Länta.

Gruvbolagets ordförande säger att han är mer intresserad av vad Unesco inte säger i rapporten. Exempelvis säger man inte att det finns risk för Laponia att förlora världsarvsstatusen.

- Det här området ligger nästan tre och en halv mil utanför Laponia och det är lite drygt en promille av Laponias yta vi talar om. Det är klart att det måste gå att göra på ett sätt som både tar miljöhänsyn och hänsyn till rennäringen och det finns ju inget exempel i Sverige, som jag känner till, där inte rennäring och gruvnäring har kunnat hitta sätt att samverka på, säger Sven-Otto Littorin.

- Det är klart att det påverkar naturvärdena och det här uttalandet från dem tyder på okunskap. Man hoppas att regeringen nu kan ta beslut och stoppa den här exploateringen. Vi vill ha rätt beslut och ju snabbare det kommer ett rätt beslut, ju bättre är det ju, säger Jan Erik Länta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio