Unga sydkoreaner skaffar hund istället för barn

7:24 min
  • Sydkorea fortsätter att ha lägst barnafödande i världen, det senaste året slog landet bottenrekord när siffrorna föll till 0,84 barn per kvinna. Det globala genomsnittet är 2,5 barn.
  • Samtidigt som hushållen utan barn ökar, skaffar allt fler koreaner husdjur istället. I ett land med 51 miljoner människor är var femte person husdjursägare, i vad som ses som en stor växande framtidsmarknad.
  • Hör Bekal Mohammadis reportage från Seoul.

– Jag behandlar henne som mitt barn och jag kommer att göra allt för skydda och älska henne. Jag gillar att ta henne till hundcaféer, jag tycker också om att köpa kläder till henne, jag är lite galen, säger den 24-åriga hundägaren Rebecca Zhao.

Hon är på väg till en stor park i Seoul dit många tar sina hundar för att rasta men även för att träffa andra hundägare. Hon har klätt sin hund Chowchow i en rosa väst och satt henne i en barnvagn för hundar. Att klä hunden är något som Rebecca tycker mycket om och på sin Instagram lägger hon upp bilder där hon och hunden Chowchow poserar i matchande kläder.

Hon säger att hon älskar att skämma bort sin hund och enligt Eyal Victor Mamou, vd för det koreanska affärsutvecklingsföretaget Koisra är det något man ser mycket av i Sydkorea. Han började studera husdjursmarknaden efter att ha lagt märke till just den ovanliga servicen djuren får i Sydkorea. Bland annat körs hundar runt i barnvagnar, kläs i kläder och accessoarer, och djuraffärerna erbjuder lyxprodukter.

– Medan vi hör på nyheterna hur födelsetalen i Sydkorea sjunker, började jag märka att jag såg fler husdjur än barn ute. Jag insåg sen att denna marknaden är intressant och växer för varje år. Vissa säger det är den snabbast växande marknaden i Asien, säger Eyal Victor Mamou och enligt siffror som han tagit fram var husdjursmarknaden i Sydkorea 2015 värd 1,9 miljarder amerikanska dollar och förväntas inom fem år att nå 5 miljarder dollar.

Kanske hör ökningen av husdjur ihop med landets stora demografiska problem, Sydkorea har de lägsta födelsetalen i världen samtidigt som de har en snabbt åldrande befolkning. Det oroar den sydkoreanska staten att de inte lyckas nå den så kallade ersättningsnivån, alltså antalet barn som behövs födas per kvinna i genomsnitt för att uppehålla en stabil befolkningsnivå. Minzee Kim, docent i sociologi på Ewha Woman's University, i Seoul, säger att problemet är rotat i det koreanska samhället, där det är viktigt att tävla och klättra i den sociala pyramiden samt arbetskulturen i landet.

– Samhället i Sydkorea är präglat av stor konkurrens, att man måste jobba hårdare och en ideologi av att "bara den bästa överlever" råder i många samhälls-sektorer, säger Minzee Kim, hon berättar att Sydkorea är känt för att ha de längsta arbetsdagarna i världen och att arbetsplatser inte tar hänsyn till ens personliga situation, så man förväntas att alltid vara tillgänglig för jobb.

Den låga fertilitetsnivån är ett problem som den sydkoreanska staten länge tampats med. I ett försök att råda bot på problemet har staten sedan 2006 satsat över 82 miljarder dollar utan större resultat.

Men varför lyckas man inte få bukt med problemet? Docenten Minzee Kim menar att lösningarna är ytliga, man har lyckats förbättra barnomsorgen i landet och expanderat olika typer av barnbidrag men att det inte räcker. Satsningarna har inte lyckats tränga in på djupet i den arbetskultur som finns på många ställen i landet.

Docenten Minzee Kim frågar sig varför den Sydkoreanska staten inte lyckats hitta en lösning där kvinnor kan ha både karriär och familj.

På ett gym i centrala Seoul jobbar 30-åriga Myohyang Lee som personligtränare. Hon är en av många unga koreaner som inte vill ha barn eftersom hon inte vill behöva kompromissa med sin lycka.

– Istället för att ha barn vill jag satsa på min karriär och prioritera mig själv. Och Sydkorea har en ekonomisk struktur som gör det svårt att uppfostra barn i, du kan inte jobba när du har barn, säger Myohyang Lee, hon berättar att intresset för kvinnors rättigheter har ökat och allt fler kvinnor väljer att satsa på sig själva och sin framtid.

– Även om staten lägger mycket pengar kommer problemet inte att lösas förrän diskrimineringen mot kvinnor upphör, säger hon, hon menar att kvinnor inte ska behöva välja mellan familjeliv och karriär, det ska vara möjligt att ha båda.

Tillbaks i parken där hundarna springer fria, säger Rebecca Zhao att det bland annat är enklare att ha en hund än ett barn, just för att man slipper ge upp sin karriär.

– Nästa år tar jag examen och mina vänner som redan har börjat på gå arbetsintervjuer har berättat att arbetsgivare ofta frågar om man har planer på att gifta sig och skaffa barn, säger man ja finns det en stor risk att de inte anställer en. Men att ha en hund medför inga sådana problem, säger Rebecca Zhao.

Men vad innebär de fortsatt låga födelsetalen för landets utveckling? Vissa experter säger att om födelsetalen fortsätter såhär kan det inom några hundra år innebära slutet för Sydkoreas existens men Eyal Victor Mamou, vd för Koisra, är mer hoppfull om framtiden.

Han säger att Sydkorea på 60 år har lyckats gå från att vara ett krigsdrabbat land till en av världens ledande ekonomier.

– Det är bara en tidsfråga innan den sydkoreanska staten kommer att ändra sin strategi, de kommer så småningom att uppmuntra fler immigranter att flytta hit och även göra det lättare att leva här, tror Eyal Victor Mamou.