Unga vaccineras i augusti

2:11 min

Från andra veckan i augusti månad får unga som fyller sexton år vaccineras mot Coronaviruset. Det har Folkhälsomyndigheten bestämt. Men det är olika regler i olika regioner i Sverige.

I några regioner i Sverige får ungdomar under arton år bestämma själva om de ska vaccinera sig Annars behöver föräldrar följa med till vaccineringen eller skriva på ett papper.

I region Uppsala kommer ungdomarna att få ett brev med en tid för vaccineringen. Inger Bruse är läkare i Uppsala och säger att vårdpersonalen kan se om ungdomarna som kommer till vaccineringen är mogen att själv välja att vaccinera sig.

Om sextonåringarna inte är mogna nog att bestämma över sin egen vård behöver föräldrarna skriva på ett papper, eller vara med vid vaccineringen säger hon.

– Vi tänker sikta på att göra en bra mognadsbedömning i samband med vaccinationen. Och är vi tveksamma till mognadsbedömningen då vill vi ha samtycke från föräldrarna.

I Östergötland kommer skolsköterskan vara med vid vaccineringen för att ungdomarna ska känna sig trygga. Det säger Kerstin Jonsson som är läkare i Östergötland.

– Vi ska kunna bevaka barnperspektivet. Fånga upp om det är sådana som är tveksamma så ska de kunna få extra samtal.

Även barn från tolv år som är i riskgrupp för att bli svårt sjuka av Corona får vaccineras enligt Folkhälsomyndigheten.

Inger Bruse, läkare i Uppsala säger att de också får ett brev hem med tid och plats för vaccineringen.

– Tolv till femtonåringar med särskilda sjukdomstillstånd har blivit utvalda till vaccinering. Och dem har vi redan kallat via barnsjukhuset som har valt ut vilka det gäller och vilka sjukdomar det gäller.