EFTER MORDET PÅ EINÁR

Ungdomsledare i Husby: Hoppas fler får upp ögonen för skjutningarna nu

2:18 min
  • Fortfarande har Polisen inte gripit någon efter mordet på rapartisten Nils "Einár" Grönberg som sköts till döds i Hammarby sjöstad i torsdags kväll.
  • Hittills i år har 21 personer skjutits till döds i Stockholmsregionen. Bara i stadsdelarna i Järva har nio personer skjutits ihjäl.
  • "Det skapar en otrolig stor otrygghet i området. Ungdomar vågar inte gå ut", säger Nour Ramadan, som jobbar med ungdomar i Husby och Rinkeby.

I maj i år sköts en 28-årig man ihjäl, mitt under eftermiddagsrusningen i Husby centrum, ett stenkast ifrån där Nour Ramadan jobbar.

Barn på väg hem från skolan blev vittnen till dödsskjutningen och att skjutningarna påverkar alla i området, märks, säger en kvinna som går över Husby torg.

– Här är det inte roligt. Helikoptern kommer hela tiden. Min systerson säger: de kommer, de kommer. Att de ska skjuta någon, det är oroligt.

Polisen är fortfarande fåordig om hur det går med utredningen efter mordet på rapartisten Nils "Einár" Grönberg i Hammarby sjöstad i torsdags kväll.

– Det pågår och vi genomförde dörrknackning under helgen. Vi, tillsammans med övriga samhället försöker att befinna oss där nere - som en trygghetsinsats, säger Towe Hägg, som är presstalesperson hos Stockholmspolisen.

Efter mordet på Einar har minnesstunder hållits över hela landet, politiker har uttalat sig och mediebevakningen varit stor. Nour Ramadan i Husby önskar att alla mord uppmärksammades lika mycket.

– Jag tycker det är fruktansvärt att ännu en ung man har mördats. Men det här kriget har pågått under många år och det är jättetråkigt att media och politiker uppmärksammar det mordet mer än alla andra skjutningar som hänt här i våra områden, säger hon.

Nu var ju Einar ändå en stor artist. Kan du förstå att det mordet får mer uppmärksamhet?

– Ja absolut. Att Einár var en stor artist och en förebild för många unga i Järva. Det är fullt förståeligt. Jag hoppas på att fler öppnar sina ögon och vill vara med och förändra vårat samhälle. Det här är en stor problematik som påverkar oss alla, säger Nour Ramadan.