STOR ENKÄT AV NOVUS

Uppsving för friluftslivet under pandemin

1:56 min
  • Nästan tre av tio svarar att de ägnat sig mer åt friluftsliv under pandemin och att de tror att de kommer fortsätta med det. 
  • Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio lät göra i februari och där över 16 000 personer deltog. 
  • Patrik Rehnström, som jobbar i en butik som säljer friluftsutrustning, märker av det ökade intresset: "Det var mycket redan innan covid men sedan har det ökat mycket efter det". 

Undersökningen gjordes av analys- och undersökningsföretaget Novus, på uppdrag av Sveriges Radio, under två veckor i februari.

Över 16 000 personer svarade på frågor om sina fritidsintressen under pandemin -  vad man gjort mer av och vad man tror att man kommer att fortsätta göra mer av efter pandemin.

De som svarade i enkäten kunde ange flera olika alternativ på aktiviteter som de har ägnat sig mer åt.

Störst andel, nästan tre av tio, svarade friluftsliv. Drygt två av tio, att de ägnat sig mer åt träning, lika många att de tittat mer på tv-serier och film, och en lika stor andel att de helt kommer att fortsätta som före pandemin.

– Att röra på sig överhuvudtaget, det vet vi ju att det är bra för hälsan, säger Margareta Kristenson, professor emerita i socialmedicin och folkhälsovetenskap vid Linköpings universitet.

– Men jag tror att man ska ha med sig att en av de stora sakerna med pandemin är att den lite har belyst den ojämna hälsan i samhället, för de som har möjlighet att röra sig mer är det jättebra men det finns ganska säkert minst lika många som inte har den möjligheten och som har rört sig mindre, säger hon.