Indien

Premiärministern: Ökningen av coronafall skakar Indien

1:58 min
  • Indiens premiärminister Narendra Modi säger att den kraftiga ökningen av coronafall har skakat nationen.

  • De senaste dagarna har cirka 300 000 nya fall rapporterats dagligen, fler än i något annat land sedan pandemin började.
  • Det råder en akut brist på syrgas och flera länder lovar nu att bistå med hjälp.

Flera länder som Frankrike, USA och Tyskland lovar nu syrgas och annan medicinsk hjälp till Indien.

Landet har de senaste dagarna drabbats hårt av coronaviruset. 300 000 människor smittas varje dag och det är den högsta siffran i världen sedan pandemin började.

Det är fullt av bilar på parkeringen utanför sikh-templet i Ghaziabad utanför New Delhi. I baksätena ligger kvinnor och män som kämpar för sina liv. En son trycker desperat på sin mammas bröst, hon har slutat andas i sin syrgasmask.

Anhöriga berättar för nyhetsbyrån Reuters att de kommit hit till templet i jakt på syrgas, som är slut på många sjukhus.

– Jag kom hit eftersom jag inte kunde få hjälp till min mamma nån annanstans, säger Manoj Kumar till nyhetsbyrån Reuters.

Igår registrerades över 2 700 dödsfall i covid-19 i Indien, men mörkertalet tros vara stort. Från krematorier och begravningsplatser kommer rapporter om många fler fall än vad myndigheterna uppger.

Ökningen misstänks delvis bero på en ny mutation och flera europeiska länder stänger nu sina gränser gentemot Indien.

Indiens premiärminister Narendra Modi sa i ett tal på söndagen att den kraftiga ökningen av covid-fall har skakat nationen och att man känt sig trygg efter att ha hanterat den första vågen väl. I januari sa Modi att Indien slutgiltigt besegrat Covid-19.

Premiärministern får hård kritik av oppositionen och medicinska experter som hävdar att han alltför tidigt släppt på coronarestriktionerna, tillåtit firande av hindu-festivaler och politiska kampanjevent.

Kritiker menar också att regeringen haft ett år på sig att bygga upp en infrastruktur för att hantera en ökad smittspridning, men att man låtit bli att göra det.

Regeringen har svarat med att försöka tysta kritiken på sociala medier. De har bland annat begärt att Twitter tar bort kritiska inlägg från oppositionspolitiker, journalister och vanliga indier.

Den hårdast drabbade staden New Delhi beslutade idag att förlänga det utegångsförbud som nyligen infördes med ytterligare en vecka.

Omvärlden lovar nu att hjälpa till. Frankrike är det senaste i raden av länder att erbjuda akuthjälp till Indien. Respiratorer och syrgas kommer skickas de kommande dagarna, skriver Elyséepalatset i ett uttalande.

Redan tidigare idag lovade Angela Merkel att Tyskland kommer skicka hjälp till Indien, enligt tyska tidningskällor rör det sig om hjälp att producera syrgas.

EU:s ordförande Ursula von der Leyen skriver på Twitter att EU nu samordnar sina resurser för att kunna besvara det rop på hjälp som kommit från den indiska regeringen. Svenska MSB har tagit emot en förfrågan om att skicka assistans.

USA uppger att man arbetar dygnet runt för att så snart som möjligt skicka covid-tester, respiratorer och skyddsmaterial till sjukhuspersonal till Indien. Enligt Vita huset kommer man också försöka skicka komponenter för att tillverka vaccin.

Indien har tidigare kritiserat EU:s och USA:s olika exportregler som försvårar för landet att få tag i viktiga beståndsdelar till de vaccin som produceras i Indien.