Utställning med Anders Zorn – en av de största svenska konstnärerna

2:31 min

Nu är det en stor utställning med konstnären Anders Zorn på Nationalmuseum i Stockholm. Anders Zorn är en av Sveriges största konstnärer någonsin. Han levde och arbetade i slutet av 1800-talet och början av1900-talet.

Utställningen på Nationalmuseum heter "Anders Zorn - en svensk superstjärna". Anders Zorn föddes 1860 i Mora i Dalarna. I Sverige är han mest känd för sina tavlor som föreställer natur och kultur i Dalarna och i skärgården i Stockholm. Han är också känd för att han målade många tavlor av nakna kvinnor i naturen. Han reste också mycket till andra länder, och målade många porträtt som han tjänade mycket pengar på. Han blev en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer utomlands.
Carl-Johan Olsson har skapat utställningen på Nationalmuseum i Stockholm. Han tycker att Anders Zorn var en av de bästa konstnärerna i världen, när han levde.

– Jag tycker att han står sig oerhört väl i konkurrens med de allra bästa i sin samtid, i hela världen.

Den stora utställningen öppnade igår tisdag, på Nationalmuseum i Stockholm. Den skulle egentligen ha öppnat förra året, då det var 100 år sedan Anders Zorn dog. Men pandemin stoppade utställningen. Nu öppnar den, och museet har gjort flera saker för att inte smittan ska spridas. Det säger Carl-Johan Olsson på Nationalmuseum. Man måste boka en biljett och det får inte vara många människor i salarna samtidigt.

– Vi kan ju verkligen se till att det inte är fler än 40 i de här stora utställningsutrymmena och så. Så man ska inte behöva känna sig orolig i alla fall.