Kartläggning

Uttaget av semesterdagar minskar för sjukhuspersonal

2:00 min
  • Sjukhuspersonal tog under förra året ut betydligt färre semesterdagar än året innan.
  • En kartläggning som Ekot har gjort av 26 akutsjukhus visar att den så kallade semesterskulden, alltså det som arbetsgivare är skyldiga sina anställda i betald semester, ökade med 30 procent under förra året.
  • "Det visar att vi har jobbat och slitit väldigt mycket under det här pandemiåret", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Medlemmarna behöver sin återhämtning och vila och mina kollegor begär att få ut semester, även under året, men får nekad semester eftersom det inte finns någon att ersätta dem med, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Ekot har tittat på semesterskulden vid 26 akutsjukhus i landet. Vid årsskiftet uppgick den vid de här sjukhusen sammanlagt till 4,6 miljarder kronor, vilket är en genomsnittlig ökning av semesterskulden med 30 procent jämfört med årsskiftet 2019/2020.

Semesterskulden motsvarar den kostnad som arbetsgivare får i bokföringen till dess att personal tar ut de intjänade semesterdagarna. Ju färre semesterdagar som tas ut under ett år och semesterdagar sparas, då stiger även semesterskulden.

Det här var också vad som hände under förra året, under coronapandemin.

– Det är klart att det är beklagligt när folk inte kan ta ut hela den semester som man har rätt till. Man försöker naturligtvis från regionerna att planera på ett sätt så att man kan ge semester till den här personalen, men det är en bristvara med kompetent personal, säger Annika Wallenskog, chefsekonom vid Sveriges Kommuner och Regioner.

Nu inför sommaren är enligt Vårdförbundet ett av de stora orosmolnen bland deras över 110 000 medlemmar, möjligheten att kunna ta ut semester - även innestående och sparade semesterdagar. På flera håll ser det svårt ut.

Enligt Vårdförbundets Sineva Ribeiro riskerar medlemmar att få betala med sin hälsa. Många söker också andra jobb.

– Det här är jätteallvarligt för mig. Jag kan bli riktigt arg när jag tänker på att man faktiskt sliter ut mina kollegor i det här läget, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.