POLITIK

V kräver färdig uppgörelse

2:10 min
  • V kräver nu en färdigförhandlad uppgörelse med regeringen för att släppa fram den nya S-ledaren Magdalena Andersson som statsminister.

  • V-ledaren Nooshi Dadgostar säger till Ekot att partiet ersätter Liberalerna sedan januariavtalet inte längre finns. Och att det är nödvändigt med en uppgörelse som alla inblandade partier kan ställa sig bakom innan V släpper fram Andersson som statsminister.

  • En ny statsminister kan tidigast väljas på fredag, denna vecka.

V-ledaren säger att högre pensioner för låginkomsttagare, en märkbart förbättrad sjukförsäkring och trygga jobb på arbetsmarknaden är några av de frågor som V prioriterar.

För att Magdalena Andersson ska bli vald till statsminister krävs inte bara stöd från Miljöpartiet och Centerpartiet utan också Vänsterpartiet, ett parti som Centerpartiet absolut inte vill förhandla med.

Men det är precis vad Dadgostar nu kräver.

- Vi ersätter Liberalerna i samarbetet. De är borta, det finns inte länge ett januariavtal som regeringen vilar på och jag är övertygad om att det går att komma överens under förutsättning att alla är villiga att både ge och ta, säger hon.

Inför bytet av statsminister bedrivs nu psykologisk krigföring, där partierna avvaktar, ställer ultimatum eller bara tiger.

Både Centerpartiet och Socialdemokraterna meddelar nu på eftermiddagen att de inte har några ytterligare kommenterar.

Men Vänsterpartiet beskriver gärna sin syn på läget.

 - Det är upp till Magdalena Andersson att skapa den majoritet som krävs i riksdagen. Hon behöver 50 procent av rösterna för att bli vald till statsminister, säger Nooshi Dadgostar.

Nu är fredag den dag som en ny statsminister tidigast kan väljas.