Politik

V-ledningen förbereder plan för att försöka fälla regeringen

2:07 min
  • Nästa vecka presenterar regeringens utredare förslagen om fri hyressättning för nybyggda lägenheter.
  • Vänsterpartiet har ju hotat att fälla regeringen om den lägger fram ett förslag om marknadshyror, och just nu håller partiets ledning på att ta fram en strategi för vägen framåt. Ett alternativ är att agera redan i sommar eller tidig höst, uppger Ekots källor.
  • "Det jag kan säga i dag är att vi inte kommer att acceptera marknadshyror i Sverige", säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet har ju hotat att fälla regeringen om den lägger fram ett förslag om marknadshyror. Just nu håller partiets ledning på att ta fram en strategi för vägen framåt, och ett alternativ är att agera redan i sommar, uppger Ekots källor.
Efter förra valet beslutade Vänsterpartiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, men hotade samtidigt med en misstroendeförklaring om regeringen lägger fram ett förslag om marknadshyror. 
- Det som nu gäller är att om den nya regeringen så småningom lägger fram överenskommelser om förslag om marknadshyror eller angrepp på anställningstryggheten via lag, då kommer vi att rösta för att avsätta Stefan Löfven, sade förre partiledaren Jonas Sjöstedt.
Nästa vecka presenterar den statliga utredaren förslagen om fri hyressättning för nybyggda lägenheter, en av de mer omstridda punkterna i 73-punktsuppgörelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

- Om man ska tro på det som läckt ut, så innebär det ju marknadshyror. Och det är alltså kraftigt höjda hyror för Sveriges hyresgäster, så det vore ett sätt att slå sönder livet och framtiden för många svenskar, säger Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar.

Regeringen siktar på att lägga fram en proposition om fri hyressättning i nyproduktion i mars nästa år, enligt vad Ekot erfar, och tanken är att det hela ska klubbas i riksdagen före valet.

Men enligt Ekots källor vill Vänsterpartiet inte längre invänta ett lagförslag, innan man försöker väcka en misstroendeförklaring. Tanken är nu att agera snabbare än så.

Om regeringen inte lägger ned planerna på det Vänsterpartiet kallar marknadshyror så är ett alternativ att ställa ett ultimatum i den här frågan redan i sommar eller tidig höst, uppger centralt placerade vänsterpartister. Avsikten är stoppa justitieminister Morgan Johansson från att lägga ett färdigt förslag på riksdagens bord.

Frågan diskuteras just nu i Vänsterpartiets verkställande utskott, men inget beslut är ännu fattat. Partiledaren Nooshi Dadgostar vill inte svara på frågan om i vilket skede i processen som misstroendefrågan kommer att lyftas.
- Men det jag kan säga i dag är att vi kommer inte att acceptera att marknadshyror införs i Sverige.

För att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen krävs 35 ledamöter. Vänsterpartiet har 27 ledamöter och behöver alltså stöd från nåt annat parti för att det ska det bli en omröstning i kammaren. För att fälla statsminister Stefan Löfven krävs att 175 ledamöter röstar ja.