Vaccinerade kan kramas och träffa andra personer inomhus

2:42 min

Personer som har fått vaccin mot covid-19 kan kramas och träffa andra människor inomhus igen. Det sa socialministern och Folkhälsomyndigheten idag.

Mildred Johansson i Uddevalla har väntat länge på detta, säger hon till P4 Väst.

– Jag tycker det verkar så roligt, folk har väntat, vi har väntat på detta! Att få träffas, få kramas, säger Mildred Johansson.

Vaccinet skyddar mot att bli svårt sjuk och att dö av coronaviruset. Man ska ta två doser för att få fullt skydd. Men redan tre veckor efter den första sprutan så har man ett bra skydd säger Folkhälsomyndigheten.

Därför har Folkhälsomyndigheten gjort nya riktlinjer för personer som har fått minst en dos vaccin. Tre veckor efter sprutan kan de träffa människor inomhus. De kan till exempel träffa barn och barnbarn. Men bara om de inte har några symtom på sjukdom Det säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson .

– Till exempel är det nu okej för vaccinerade far- och morföräldrar att krama om sina barn och barnbarn igen. Men var uppmärksamma på symtom och följ i övrigt de riktlinjer som finns, säger Johan Carlson.

De nya riktlinjerna betyder inte att vaccinerade kan börja leva som vanligt. Alla regler om avstånd, munskydd och att undvika trängsel gäller fortfarande för alla. Och även vaccinerade personer ska testa sig om de blir sjuka.

Men för de som är vaccinerade blir det nu lite skillnad i alla fall. Många har saknat kramarna med barn och barnbarn. Till exempel Hanna Aben i Stockholm, som är mycket glad att han snart kan krama sina barnbarn, säger han till Radio Sweden.

– Jag är mycket glad. Jag är så glad som om jag vunnit tio miljoner på lotto, kan man säga.

Kommer dina barnbarn också bli glada?

– Ja, säkert. De längtar efter sin farfar och morfar, de saknar mycket, säger Hanna Aben.