Vaccin mot covid-19

Vaccineringarna av funktionsnedsatta kritiseras

2:25 min
  • Klartext och Ekot har frågat regionerna hur de vaccinerar funktionsnedsatta som hjälp enligt lagen LSS.
  • Regionerna Uppsala, Dalarna och Skåne var då inte klara med sin planering. Flera regioner saknar lättläst information.
  • "Här är det ju viktigt att det finns lättläst information, så att målgruppen verkligen fattar vad det handlar om", säger Christina Heilborn på FUB.

Nu får regionerna kritik för dålig information och sen planering, när det gäller corona-vaccineringarna av funktionsnedsatta inom LSS. En av de kritiska är Anders Wieslander som bor på ett LSS-boende i Stockholm:

– Nej, vi vet väldigt lite. Det är väldigt dålig information just nu. Lite dåligt skött är det, säger Anders Wieslander

Planering saknas

Personer som har autism eller intellektuell funktionsnedsättning får ofta hjälp enligt lagen LSS. Folkhälsomyndigheten har också rekommenderat att de som får LSS-insatser ska få coronavaccin extra tidigt, senast i fas 2.

Trots det saknar regionerna Uppsala, Skåne och Dalarna någon färdig planering för hur vaccinationerna inom just LSS ska genomföras. Det svarade de regionerna när vi på Klartext och Ekot kontakade dem förra veckan.

Viktigt att de i riskgrupp får vaccin

Bristen på planering är inte okej, tycker Christina Heilborn på funktionshinder-föreningen FUB:
– Det är ju väldigt konstigt. Det här har ju varit på gång länge. Det är ju väldigt viktigt att de personer som befinner sig i en riskgrupp, som till exempel personer med Downs syndrom, verkligen får sitt vaccin, säger Christina Heilborn.

Klartext har tillsammans med Ekot också frågat regionerna hur de informerar personer med funktionsnedsättning om corona-vaccineringarna inom just LSS.

Behövs lättläst information

Regionerna Gävleborg och Västmanland svarade att de delar ut lättläst information till just den här målgruppen, men många andra regioner förlitar sig bara på allmän information. Och det räcker inte, säger Christina Heilborn på FUB:
– Här är det ju viktigt att det finns en anpassad information, så att målgruppen verkligen fattar vad det handlar om. På lättläst. Det kan också vara frågan om bilder eller komplettera med en film, säger Christina Heilborn till Klartext.