Vaccinet från Astra Zeneca kan ges till alla vuxna

3:51 min

Vaccinet från Astra Zeneca kan användas till alla personer, även de som är över 65 år. Nu finns studier som visar att vaccinet skyddar alla vuxna bra. Det säger Folkhälsomyndigheten idag.

I början av februari kom vaccinet från Astra Zeneca till Sverige. Då sa Folkhälsomyndigheten att det bara skulle ges till personer under 65 år. Man visste inte hur bra vaccinet skyddar äldre personer. Det fanns för lite vetenskapliga studier om det. Men nu har det kommit flera studier som visar att Astra Zenecas vaccin ger ett bra skydd till äldre personer också. Därför bestämmer Folkhälsomyndigheten att vaccinet kan ges till alla vuxna i Sverige.

Nu finns tre olika vaccin mot covid-19 i Sverige. Alla tre är väldigt bra och ger ungefär lika bra skydd. Ett skydd som är ungefär 80 procent. Det säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

– Nu har man kommit med studier, bland annat från England och Skottland där man visar att Astra Zenecas vaccin har en väldigt bra skyddseffekt, även för dem som är 65 år och äldre. Astra Zenecas vaccin kan användas för alla åldrar över 18 år. Och det är helt enkelt för att skyddseffekten av Astra Zenecas vaccin är helt i nivå med övriga godkända vacciner, säger Sara Byfors.

På äldreboenden är det färre och färre som smittas nu, och förre som dör. Nästan alla som bor på äldreboenden har fått minst en dos vaccin. 82 procent har fått två doser och är fullt vaccinerade. Av de äldre personer som bor hemma med hemtjänst så har 25 procent fått full vaccinering.

I hela Sverige är det nästan 570 000 personer som har fått minst en dos vaccin och drygt 285 000 personer är fullt vaccinerade.

Men coronasmittan fortsätter att öka i Sverige, i alla åldrar under 70 år. Gävleborg, Norrbotten och Västerbotten är några av regionerna där smittan ökar mest. Det ökar också i till exempel Stockholm och Västra Götaland. I Skåne ökar det dock inte så mycket. Men det är fortfarande många som smittas där också.

I sjukvården ökar antalet patienter som behöver vård för covid-19. Just nu vårdas 229 patienter med intensivvård. Och 1180 patienter vårdas på andra avdelningar på sjukhus. Det är ungefär 100 fler än för en vecka sedan.

Men antalet som dör varje vecka minskar. Folkhälsomyndigheten tror att en orsak är att så många äldre personer har blivit vaccinerade. Totalt har nu nästan 12 980 coronasmittade personer dött i Sverige.