Coronavaccin

Vaccinsamordnare om hot: Önskade livet ur oss

1:42 min
  • Region Örebro har polisanmält ett hot mot alla anställda som arbetar med vaccinationerna mot Covid-19.
  • Anställda vittnar om en hård ton som eskalerat på sociala medier den senaste tiden och när det kom ett hot agerade regionledningen direkt med att polisanmäla.
  • ”Vederbörande önskade livet ur oss, det är givetvis helt oacceptabelt”, säger vaccinsamordnaren Inger Nordin Olsson.

Inger Nordin Olsson säger till Ekot att hon är tacksam för att regionen agerade snabbt och kraftfullt.

– Det har gett oss en trygghet, att andra ser. Hit men inte längre. Och det tog regionledningen och vår säkerhetsenhet på allvar, så för mig känns det tydligt och skönt att ha stöd.

Rickard Simonsson är regiondirektör i Örebro enligt honom är att det är viktigt att regionen agerar kraftfullt och nu se över vad som kan göras för öka stödet till personalen.

– Vi tar mycket allvarligt på den här typen av hot. Den situation som vår personal har som arbetar med den viktiga samhällsfunktioner är mycket utsatt. Samhällsklimatet har hårdnat betänkligt och när samhällskritik övergår i hot måste vi agera och vi har då gjort en polisanmälan.

Hur har det kunna bli så här?

– Vi har kommit igång med vaccineringar men inte i den omfattning som samhället i stort hade hoppats på och det finns en frustration bland invånare. Det gör, tror jag, att tålamodet i nån mening är slut och då tar det såna här uttryck, vilket är helt oacceptabelt, säger Rickard Simonsson.