Coronaviruset

Vaccinskepsis på nätet: “Helt grundlösa påståenden”

1:51 min
  • Tusentals kommentarer och inlägg i svenska Facebookgrupper om covid-19 handlar de senaste veckorna om vaccineringen, visar Ekots genomgång.
  • I vissa fall är det rena lögner som sprids, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin.
  • Han säger att det finns stora risker med att felaktiga påståenden sprids, men tror att ju fler som vaccineras kommer det uppfattas som säkrare.

– Det här är helt grundlösa påståenden, konspirationsteorier. Jag förstår inte varför man driver det, för jag tror att även en vaccinmotståndare vill ut och resa och leva ett normalt liv, träffa sina gamla, säger Matti Sällberg.

Ekot har gått igenom ett stort antal diskussioner om coronavaccinen i de största Facebookgrupperna om covid-19 i Sverige. Kommentarer och inlägg kan handla om allt från att vaccineringen är ett brott mot mänskligheten, till teorier om att  vaccinering är läkemedelsbolagens sätt att hålla människor sjuka så att de kan sälja mer läkemedel och därmed tjäna mer pengar.

Personer uppmanas istället för vaccin att stärka immunförsvaret med olika preparat. Andra säger att man hoppat över kliniska tester när man tog fram vaccinet. Allt det är fel, säger Matti Sällberg.

– Det finns inget vaccin som är godkänd som inte har genomgått kliniska studier. Det är fullkomligt nonsens, säger Matti Sällberg.

Att dödsfall rapporterats efter att personer vaccinerats för covid-19 bidrar också till oro och diskussioner i facebookgrupperna, men enligt Läkemedelsverket har man inte kunnat belägga något orsakssamband mellan de dödsfall som skett i Sverige och vaccinet.

De vaccinkritiska inläggen på sociala medier bemöts i stor utsträckning av andra medlemmar i grupperna, men Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet menar ändå att det finns risker med att felaktiga påståenden sprids.

– Upprepar man det tillräckligt många gånger så finns det alltid en risk att det kan få fäste. Men ju mer vi ser att man vaccinerar, desto säkrare vaccinet uppfattas, så kommer det här att leda till en ökad acceptans för vaccinet.

Flera av inläggen ger uttryck för oro, där författaren vill ha råd kring om man ska vaccinera sig eller inte.

Är det inte bra att folk försöker bilda sig en egen uppfattning?

– Det är jättebra och jag tycker att det just den här oron måste man verkligen ta på allvar. Det är bra att man söker information, men man ska verkligen kolla var informationen kommer ifrån.