METOO – ETT ÅR SENARE

Vågade anmäla våldtäkt efter metoo

2:20 min

Metoo-rörelsens berättelser gav Clara en insikt: Det hon varit med om var en våldtäkt. Nu i september dömdes gärningsmannen till fängelse.

Rättsfallen efter metoo – så gick det

– Det var liksom ett bevis på att ja, jag hade rätt och att det inte var mitt fel, säger Clara till Ekot.

Metoo-rörelsen har fått genomslag i svenska domstolar. I fjorton rättsfall har orden "metoo" nämnts eller så har det hänvisats till rörelsen i domen, det visar en genomgång som Ekot har gjort.

Det kan till exempel handla om att metoo-rörelsen gett anmälaren mod att anmäla. Så var det för Clara som förra hösten anmälde ett mer än två år gammalt övergrepp.

– När metoo blev en grej fick jag höra andra tjejer som varit med om liknande händelser, att det klassades som våldtäkt, och att våldtäktsmannen blivit dömd.

– Då förstod jag: det har ju jag också varit med om. Det kanske var en våldtäkt.

På sommarlovet när Clara var 15 år gick hon på en fest. Där blev hon full. En 20-årig man på festen tog med sig Clara hem.

Nästa dag berättar Clara för sina kompisar att hon tror att hon har blivit våldtagen, men hon vill inte polisanmäla.

– Jag fattade inte att det var en våldtäkt. Samtidigt tyckte jag att det var mitt fel att jag blev full. Jag skämdes jättemycket. Jag kände mig jättesmutsig väldigt länge.

Genom att söka i rättsdatabaser har Ekot hittat fjorton rättsfall det senaste året, där metoo-rörelsen på något sätt nämns i domen.

I hälften av fallen handlar det om att målsäganden fått mod att anmäla tidigare övergrepp. Alla tilltalade är män utom i en dom. Där är en kvinna fälld för förtal efter att hon använt ordet ”metoo” och hävdat att en man våldtagit henne. Hon namngav mannen och länkade till hans Facebooksida.

Brotten är allt från våldtäkt av barn, till sexuellt ofredande. En man har friats, resten är fällande domar, av vilka några väntar på prövning i hovrätten

I Claras fall blev en fällande dom. Nu i september dömdes mannen till 2 års fängelse för två fall av våldtäkt. Mannen nekar till brott och domen kan fortfarande överklagas.

För Clara kom tingsrättens dom som en lättnad.

– Det känns jättebra att han blev dömd, även fast det kan bli annorlunda känns det ändå som att jag fick min upprättelse.

Vad tänker du om att domen kan överklagas till hovrätten?

– Det är klart att det känns jobbigt men samtidigt är jag glad över att han faktiskt blev dömd i tingsrätten, det räcker nästan för mig.

– Domen gjorde att jag förstod att folk trodde på mig. Det var liksom ett bevis på att jag hade rätt och att det inte var mitt fel, säger Clara till Ekot.

Clara heter egentligen något annat.