SR granskar Sugardejting

”Väldigt unga personer på sajterna”

2:10 min

På flera håll i landet växer fenomenet sugardejting, enligt Sveriges Radios kartläggning. Sugardejting innebär vanligtvis att en äldre man träffar en yngre kvinna, och utbyter pengar och gåvor mot umgänge och sex.

I Sveriges Radios kartläggning av prostitutionen vittnar flera personer, på flera håll i landet, om att fenomenet sugardejting växer.

Fenomenet är en inkörsport till prostitution för många unga kvinnor, enligt Petra Malmström vid Göteborgs stads Mika-mottagning.

– Det paketeras på ett sätt som gör att det kanske inte ser ut som att det handlar om prostitution, men det är sex mot ersättning. Och det är många personer som är under 18 år som finns där. Så det är sexuella övergrepp mot barn som sker på dom sidorna, säger hon.

Ett pågående forskningsprojekt vid Örebro Universitet har tagit fram data från 35 000 medlemsprofiler vid en av de största sugardejtingsajterna i Sverige.

Den visar att medelåldern för kvinnorna som är medlemmar är 26 år, för männen är medelåldern 43 år.

Mer än var fjärde medlem bor i Stockholm stad, där Malin Andersson är uppsökande socialsekreterare inom prostitution. Hon ser utvecklingen kring sugardejting som ett växande problem.

– Det finns väldigt många unga personer, alltså personer under 18 år, som säljer sex via sugardejtingsajter. Min åsikt är att sugardejting ofta målas fram som ett sätt att dejta. Men i själva verket så är det förklädd produktion. En ersättning är en förutsättning för att det ska bli sex, till exempel.

Även i Kungsbacka, tre mil söder om Göteborg, har sugardejting vuxit fram som ett problem, säger kommunpolis Anna Lindqvist, som därför nu börjat föreläsa och informera unga om riskerna.

– Vi är en rik kommun, välbärgad. Och det är klart att det förekommer ännu mer här. Och det handlar bara om prostitution. När det kom till min kännedom så ville jag belysa det, säger hon.

Enligt medlemsregistret från sugardejtingsajten bor nästan 70 procent av medlemmarna i nån av de tre storstadsregionerna. Men fenomenet finns även i mindre orter. Till exempel finns 37 medlemmar i Åmål och 25 i Säffle.