Våldsamt i Hjällbo i Göteborg under helgen

3:06 min

Det var våldsamt i Hjällbo i Göteborg i helgen. Först var det ett stort bråk mellan nästan 100 personer från kriminella gäng. Sedan sköts en man ihjäl.

Moqtar bor i Hjällbo, och han känner sig inte trygg nu, säger han till P4 Göteborg.

– Det är självklart att man känner sig otrygg, säger Moqtar.

Hjällbo ligger i stadsdelen Angered i nordöstra Göteborg. Det är ett område som är särskilt utsatt, enligt polisen. Det betyder att många invånare har låg inkomst och låg utbildning, och att det är mycket kriminalitet och segregation. Natten mellan fredag och lördag var det ett stort bråk i Hjällbo centrum. Ungefär hundra personer var med i bråket. Polisen säger att många av dem är med i kriminella gäng. Tre personer är anhållna efter bråket, misstänkta för våldsamt upplopp.

På söndagens eftermiddag var det en skottlossning på en parkering vid en mataffär i Hjällbo. En man blev dödad, och flera personer blev skadade. Mannen som dog var i 40-årsåldern. Polisen har tagit fast en misstänkt person. Det är en man i 20 -årsåldern. Han är misstänkt för mord.

Polisen säger att det är två kriminella gäng, eller nätverk, som har hamnat i konflikt med varandra i Hjällbo. Men de vet inte varför det blev så våldsamt just nu under helgen. De kommer vara fler poliser i Hjällbo och andra delar av Angered den närmsta tiden. För risken är stor att det blir mer våld, säger Tomas Fuxborg som är talesperson för polisen i region Väst. Han säger det till Ekot.

– Vi har ju en stark polisiär närvaro i området. Men de här nätverken är ju väldigt stora till antal. Högt våldskapital. Och risken är naturligtvis att det blir sammanstötningar igen. Och där ska ju vi då förhöoppningsivs kunna vara på plats och stoppa, så att det inte blir ytterligare allvarliga personskador, säger Tomas Fuxborg från polisen.

Moqtar som bor i Hjällbo är rädd och vågar inte lämna sina barn ensamma ute nu, säger han till P4 Göteborg.

– Rädsla. En sådan sak har inte hänt här på ett tag. Det här är liksom chockande, kan man säga. Man vågar ju inte, man vågar inte lämna barnen. Så är det tyvärr.