Väljarna tycker att kriminalitet är den viktigaste valfrågan

3:16 min

En ny rapport från SOM-institutet vid Göteborgs Universitet visar att den viktigaste valfrågan för väljarna är kriminalitet.

SOM-institutet är en organisation som forskar om vad folk i Sverige tycker om politik. De har frågat flera personer i Sverige som ska rösta i höstens val, vilken fråga de tycker är den viktigaste frågan inför valet. De flesta väljarna tycker att kriminalitet är den viktigaste valfrågan. Sist väljarna tyckte kriminalitet var viktigast, var år 1979.

Patrik Öhberg forskar om politik vid SOM-institutet. Han säger att kriminalitet är en valfråga som blivit viktigare och viktigare för väljarna. Och nu är det den viktigaste frågan för många. Därför kommer alla partier behöva diskutera frågor om kriminalitet, oavsett om de vill eller inte. Det säger han till Ekot.

– Den här frågan har ju stigit upp som en raket, ökat från val till val. Och det här är nog den första valrörelsen i modern tid då den ligger så här högt på agendan så att alla partier oavsett om man vill eller inte vill, måste så att säga, diskutera den här frågan.

Den 11 september är det val i Sverige. Och Patrik Öhberg säger att partier som många tycker har en bra politik mot kriminalitet, kan få många röster i valet. Det är främst Moderaterna men även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Han säger att det är många personer som litar på de tre partiernas politik när det gäller kriminalitet.

Däremot tycker väljarna inte att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har en bra politik mot kriminalitet. Därför kan det bli svårare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet att få ökat stöd nu när många tycker kriminalitet är den viktigaste valfrågan. De partierna vill hellre diskutera andra frågor, säger Patrik Öhberg.

– Miljöpartiet och vänsterpartiet har inte några starka siffror när väljarna får bedöma hur bra partierna är eller vilken bra politik de har på de här områdena så att de vill nog diskutera andra frågor än just brottslighet.