PRESSINBJUDAN 11 NOVEMBER 2021

Välkommen på #srfrukost: Frukostseminarium: Är dödsryktet överdrivet? Om svensk musikjournalistik

Välkommen till ett frukostseminarium som lyfter frågor om vad musikjournalistiken kan och ska vara i en musikvärld som faktiskt förändrats helt och hållet. Behöver ens publiken musikjournalistiken? Eller är ryktet om musikjournalistikens död betydligt överdrivet? Seminariet sänds direkt den 18 november kl 08.15 via webb, i appen Sveriges Radio Play och sociala medier. Välkomna att lyssna och ställa era frågor direkt till panelen.

Aldrig tidigare har så många haft så bred tillgång till musik som idag. All världens musik, från både nu och då, finns en sökning bort för de allra flesta. Men samtidigt som strömmade tjänster öppnat upp för en bredare musikkonsumtion har flera musiktidningar lagts ned och etablerade mediers musikbevakning minskat både i Sverige och utomlands. Tiden då ett fåtal stora musikjournalister nådde rockstjärnestatus i Sverige är förbi.

Vad blir musikjournalistikens roll i en tid när strömningstjänsternas spellistemakare har blivit nya makthavare och artisterna själva kommunicerar direkt med publiken i sociala medier? Hur påverkas musikjournalisters arbetsförutsättningar av att musikbranschen inte längre behöver medierna för att lansera artister? Vilka genrer bevakas och vem granskar musikbranschen om specialkompetens och nätverk försvinner?

Välkommen till ett frukostseminarium som lyfter frågor om vad musikjournalistiken kan och ska vara i en musikvärld som faktiskt förändrats helt och hållet. Är musikjournalister för snälla mot artisterna? Behöver ens publiken musikjournalistiken? Eller är ryktet om musikjournalistikens död betydligt överdrivet?

Publiken kommer att kunna ställa frågor direkt till panelen under seminariet.

Seminariet inleds med en intervju mellan Erik Blix och Jan Gradvall, frilansjournalist och författare som skrivit om musik i över 40 år. Just nu verksam med återkommande krönikor och intervjuer i Dagens Industri, samt som återkommande gäst under vinjetten ”popproffesorn” i TV4.

I panelen:

Jill Johnson, artist, låtskrivare och programledare
Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, författare och musikkritiker, Dagens Nyheter
Anna-Karin Larsson, områdeschef musik, Sveriges Radio

Inledning av Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Datum och tid: torsdag 18 november kl 08:15-09:15

Seminariet kan följas i appen Sveriges Radio Play – under "extrasändningar" eller via webben och via Sveriges Radios Facebooksida och kommer förstås även att finnas att lyssna på i efterhand.

Anmäl dig här för att få en påminnelse och länk till sändningen när det börjar.

Se tidigare #srfrukostar och seminarium här

Läs också Anna-Karin Larssons inlägg på Sveriges Radio-bloggen
”Musiken i Sveriges Radio, allt du vill veta”

För frågor: Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se