Pressinbjudan 28 april 2021

Välkommen på #srfrukost: Hoppfullt eller hopplöst – om klimatjournalistik efter pandemin

Välkommen till ett digitalt frukostseminarium som lyfter klimatjournalistikens uppdrag och förutsättningar. Hur bra är medierna på att tillgängliggöra, och göra klimatvetenskapen, angelägen för fler? Seminariet sänds digitalt den 6 maj kl 08.15 via webb, sociala medier och i Sveriges Radios app i efterhand.

I september 2019 sågs globala klimatstrejker och Greta Thunberg blev Greta med hela världen när hon talade inför FN:s klimattoppmöte. Miljöfrågorna stod högt på nyhetsagendan och flera medier förstärkte bevakningen med specialistreportrar och klimatredaktioner. Men vad har hänt sedan dess? Har coronavirusets spridning över världen begränsat eller breddat klimatjournalistiken? 2021 är stort år för klimatet, med uppföljning av Parisavtalet och nästa stora klimattoppmöte i Glasgow i november. Hur förhåller sig klimatjournalistiken till detta, olika framtidsprognoser och hur bra är klimatjournalisterna på att vara granskande och ansvarsutkrävande?

Detta diskuteras på seminariet som inleds med en intervju mellan moderator Erik Blix och naturgeografen Johan Kuylenstierna, adjungerad professor vid Stockholms universitet och ordförande i Klimatpolitiska rådet.

I den efterföljande panelen deltar förutom Johan Kuylenstierna också:

Shora Esmailian frilansande journalist som skriver bland annat i Expressen och HD/Sydsvenskan. Författare till reportageboken ”Ur askan – om människor på flykt i en varmare värld”.

Jonathan Jeppsson, nyhetschef på Aftonbladet och författare till ”Åtta steg mot avgrunden: vårt framtida liv på planeten”.

Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent, Sveriges Radio

Sveriges Radios vd Cilla Benkö hälsar välkommen

Datum och tid: torsdag 6 maj kl 08:15-09:15

Seminariet kan följas direkt via webben, via Facebook eller höras som podd i efterhand.

Anmäl dig här för att få en påminnelse och länk till sändningen när det börjar.

Se andra #srfrukostar och seminarium här

För frågor: Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se