PRESSINBJUDAN 2022-06-30

Välkommen på #srfrukost och poddkväll under Almedalsveckan 5 juli: #srfrukost Där går gränsen! Om journalister och influencers

Välkommen till ett frukostseminarium om journalister och influencers i det nya medielandskapet! Seminariet arrangeras under Almedalsveckan på Gotlands Museum och sänds direkt den 5 juli kl 08.00. Välkomna att lyssna och ställa era frågor direkt till panelen. Under kvällen 5 juli arrangeras också ”En kväll med” med fokus på två av våra poddar om politik med liveinspelning av ”Det politiska spelet”.

Politiker som väljer att nå ut till väljare genom att prata med influencers istället för journalister. Och journalister som närmast själva blir influencers med stora följarskaror i sociala medier. Var går egentligen gränsen i det nya medielandskapet?

Sedan "influerare" togs in på nyordslistan 2016 har titelinnehavarna blivit allt mer självklara makthavare i medielandskapet. Men hur har förhållandet mellan den traditionella journalistiken och influerarna utvecklats längs vägen? Granskas influencerbranschen i tillräckligt hög utsträckning idag? Är det problematiskt när influencers innehåll får genomslag och citeras vidare av etablerade medier? Eller är det istället en helt logisk nyhetsvärdering i ett medielandskap där nyhetsagendan sätts av fler, i andra rum och sammanhang, än de traditionella?

Influencers får genomslag i dagens medielandskap, och särskilt när det kommer till att engagera och vara i dialog med den yngre publiken. Kommer det också med ett ansvar? Kan de traditionella medierna lära sig något av influerarna, när det kommer till att nå nya publikgrupper? Har det kanske redan hänt? Vilka gränser är i så fall viktiga för medierna att trots allt upprätthålla?

Seminariet inleds med ett samtal mellan moderator Erik Blix och influencern, programledaren och entreprenören Margaux Dietz, som inför valet intervjuar partiledarna i ”Partitempen” på Youtube, ett format som lanserades redan inför valet 2018.

Medverkar i panelen gör också:
Isabelle Swahn, nyhetschef P3 Nyheter, Sveriges Radio
Yasmine Winberg, chefredaktör Resumé
Fouad Youcefi, programledare Politikbyrån, SVT

Inledning av Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Var: Bildstenshallen på Gotlands museum.
Datum och tid
: tisdag 5 juli kl 08:00-09:

Observera att platserna inte kan bokas och är begränsade så kom i tid. Frukostmacka serveras.

Seminariet går också att följa på distans via sverigesradio.se/srfrukost , att lyssna via appen Sveriges Radio Play – sök ”extrasändningar” eller Sveriges Radios Facebooksida.

Anmäl dig här för att få en påminnelse och länk till sändningen när det börjar.

Se tidigare #srfrukostar och seminarium här


En kväll med Sveriges Radio – populariserad politik
Välkommen till En kväll med Sveriges Radio där vi fördjupar oss i politikbevakning som en del av Almedalsveckan i Visby. Upplev en livepodd med "Det politiska spelet", scenspektakel med "Druid & Zimmerman Show" och passa på att mingla med några av Sveriges Radios profiler som bevakar politiken genom fördjupningar eller genom satir (och ibland kanske både och).

NÄR: 5 juli klockan 19.45-21.15
VAR: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10, Visby

Läs mer och boka biljett till evenemanget här:
https://sverigesradio.se/artikel/en-kvall-med-sveriges-radio-populariserad-politik

Presskontakt:
 Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se