Film - recension

Vältajmat om förmyndarskap i filmen "I Care a Lot"

2:20 min
  • Efter sin iskalla rolltolkning i "Gone Girl" tar skådespelaren Rosamund Pike klivet till stilettklackad Gordon Gecko-gestalt för tjugotalet i "I Care a Lot".

  • Den mörka komedin har toppat Netflix i flera länder, och nu kan svenska tittare strömma filmen via Amazon Prime.

  • Det är kanske inte den film om förmyndarskap vi behöver, men den vi förtjänar, tycker vår kritiker Felicia Frithiof.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: I Care a Lot
Regi: J Blakeson
Manus: J Blakeson
I rollerna: Rosamund Pike, Peter Dinklage, Eiza González, Dianne Wiest
Premiär: Amazon Prime, 14 maj
Betyg: 3 av 5

Rosamund Pike är den gode mannen Marla Grayson, som gjort en lukrativ affär av att få äldre personer omyndigförklarade, ta juridisk och fysisk kontroll över deras liv, och dränera dem på deras tillgångar.

"Det är mitt jobb att bry mig", säger hon och ler ljuvt i domstolen. För publiken säger hon att hon är "en jävla lejoninna" bland lamm.

Hela systemet framstår som riggat mot de drabbade. Den som en gång blivit omyndigförklarad får inte föra sin egen talan i rätten och kan inte anlita en egen advokat. Något som aktualiserats i fallet kring artisten Britney Spears.

I en annan film hade det kunnat bli ett gastkramande drama att få följa ett av Marla Graysons offers juridiska kamp för att ta tillbaka makten över sitt liv.

Men det här är en satir som är ungefär lika subtil som en hammare i huvudet, och det enda som sätter käppar i hjulet för den gode mannens rovdrift är att ett av offren – ett riktigt "körsbär" – råkar vara insyltad i ryska maffian.

Snart svingas både basebollträn och yxiga repliker. Peter Dinklage är visserligen underhållande som rysk maffiaboss, men det är svårt att uppbåda engagemang för hur det ska gå för de genomosympatiska huvudkaraktärerna.

Är det en medveten drift med stereotypen om den feministiska antihjälten att inte ge Marla Grayson några drivkrafter vid sidan om girighet? Ingen vet.

Det är kanske inte den film om förmyndarskap vi behöver, men den vi förtjänar.