Vanliga frågor

Här besvaras lyssnarnas vanligaste frågor. Undrar du något annat? Mejla då ringp1@sverigesradio.se

Vem sänder Ring P1 nästa vecka?
Här hittar du vem som sänder vilken vecka, och vem som är producent.

Hur gör jag för att få vara med i Ring P1 i direktsändning?
Majoriteten av samtalen som kopplas in i studion kommer från personer som ringt in till slussen som öppnar 30 minuter innan programmet börjar, klockan 09.00 alla dagar Ring P1 direktsänds.
Det händer också att vi frågar personer som hört av sig till oss i sociala medier eller via e-post, om vi får ringa upp för eventuellt deltagande i direktsändning.
Eftersom programtiden är begränsad har vi inte möjlighet att ta in samtliga inringare i direktsändning. Kommer du inte med kan du alltid försöka igen nästa sändningsdag.
Här hittar du en komplett lista över sätt att medverka i programmet.

Vad händer om jag ringer när slussen inte är öppen?
Då kommer du till Ring P1:s telefonsvarare och får möjlighet att tala in ett inlägg i debatten. Chansen att få med ett bandat inlägg i programmet ökar om du är kortfattad. Vi lyssnar igenom telefonsvararen varje sändningsdag och klipper ner några av samtalen till en längd som fungerar i sändning, vanligen upp till 1 minut. Det är viktigt att du kommer ihåg att uppge ditt namn, ort och telefonnummer i slutet av samtalet, annars går ditt inlägg inte att använda. Telefonnumret klipper vi givetvis bort innan sändning.

Jag vill inte ha med min röst i programmet. Kan jag ändå tycka till på något sätt?
Ja, det går bra att mejla en kommentar som vi kan komma att läsa upp på ringp1@sverigesradio.se eller ta kontakt med oss via våra kanaler i sociala medier. Vi finns på: Facebook och Instagram. Tänk gärna på att fatta dig kort om du skriver, då längre inlägg och resonemang passar bättre som livesamtal.

Hur hittar jag Ring P1 i sociala medier?
Vi finns som sagt på: Facebook och Instagram.

Något jag har skrivit som en kommentar på ett av era inlägg på sociala medier har försvunnit. Varför?
Vi modererar diskussionstrådarna enligt Sveriges Radios regler för kommentarer. Där ingår bland annat att kommersiella budskap, personliga påhopp och skvaller är förbjudet. Om något du har skrivit har försvunnit eller inte syns för andra än dig själv, rekommenderar vi att du först tittar på reglerna, som du hittar här
Om du inte tycker att ditt inlägg brutit mot några regler ber vi dig att mejla oss på ringp1@sverigeradio.se.

Är det sant att vissa personer är svartlistade från Ring P1?
Nej, det är inte sant. Personer som ringer till slussen förs in dag för dag. Inga uppgifter sparas om du inte kommer med i programmet. Om du kommer med sparas namn, nummer och ämne (inga åsikter), för att vi skall kunna få till en bra mix i programmet och inte ha samma medverkande allt för ofta. Eftersom vi eftersträvar ett varierat program ökar chansen att komma med om du som ringer in ofta varierar dig i ämnesval.

Jag tycker att något är bra eller dåligt med Ring P1. Vem ska jag säga det till?
Om du vill framföra din åsikt direkt till redaktionen sker det lättast via ringp1@sverigesradio.se. Om din åsikt gäller utgivarfrågor (exempelvis begäran om genmäle) går det att kontakta ansvarig utgivare direkt. Vem som är ansvarig utgivare växlar beroende på varifrån programmet sänds och ses lättast här på sajten (vid respektive avsnittsbeskrivning).

Varför kortades programmet? Det var bättre förr!
Sveriges radios tablå förändras kontinuerligt och program tillåts ta olika mycket plats. Idag finns det många program i Sveriges radio där man som lyssnare får komma till tals. Synpunkter på programtiden kan framföras till lyssnarservice@sverigesradio.se. 

Hur kan ni låta programledarna ta så mycket plats, jag trodde att Ring P1 var lyssnarnas program!
Ring P1 har absolut rollen att låta lyssnarna komma till tals. Men att komma till tals och att få tala oemotsagd är inte samma sak. Ring P1 ska bygga på dialog mellan telefonör och programledare, där programledaren ställer motfrågor till den som ringt in.

Varför säger programledarna alltid emot? Programledarna har i uppgift att få inringarna att vässa sina argument. Det görs genom att ställa kritiska frågor, säga emot eller använda argument från ”andra sidan”. Det innebär inte att programledaren har den åsikten eller själv tar ställning i frågan.

Varför får ofta samma telefonörer vara med?
Vi har som målsättning att höra många olika röster i Ring P1. Det innebär samtidigt inte att en person är diskvalificerad för att hon eller han varit med i programmet vid ett tidigare tillfälle.

Jag vill anmäla Ring P1, hur gör jag?!
Om du har synpunkter på programmet kan du kontakta ringp1@sverigesradio.se eller ansvarig utgivare (se längst ner på sidan för aktuell ansvarig utgivare).
Vill du anmäla programmet för granskning går det att göra till granskningsnämnden via https://mprt.se/anmal-program/sa-anmaler-du-ett-program