Film

Vardagliga "Moxie" är en highschool-film för 2021

1:54 min
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Moxie
Regi: Amy Poehler
Manus: Tamara Chestna och Dylan Meyer efter boken "Moxie" av Jennifer Mathieu
Skådespelare: Hadley Robinson, Lauren Tsai, Alycia Pascual-Pena och Nico Hiraga
Visas på: Netflix från 3 mars

En ny high school-film knör sig in i det redan fullsmockade utbudet. Det är filmen "Moxie" som bygger på Jennifer Mathieus hyllade ungdomsbok. Så: kan det behövas en till? Stor spoilervarning!

Vad vore en high school-film utan upproret? Om det så är på dansgolvet eller fotbollsplan eller mot vuxenvärlden, så är det knappt en om inte REVANSCHEN med stora bokstäver är med. Och här är det tjejernas revansch.

När tjejer hängs ut på skolan, utan att vuxna ingriper, med epitet som till exempel "den mest knullbara" tröttnar huvudpersonen Vivian och ger i hemlighet ut fanzinet "Moxie" som sen inspirerar till en rörelse. Och ja, ni kan räkna ut resten. Komikern och skådespelaren Amy Poehler regisserar och även om jag längtar efter lite mer humor från hennes sida, är denna värd sin plats för sin vardagliga charm och vänskap och riot grrl-soundtrack.

Varje generation verkar behöva sin highschoolfilm, här i Sverige kan vi fortfarande hålla till godo med "Fucking Åmål", men amerikanska repertoaren kan behöva "Moxie".