Vargarna blir fler i Sverige

2:31 min

Det har blivit fler vargar i Sverige. Nu finns nästan 400 vargar. Och det blir fler i södra Sverige.

Vargarna i Sverige blir fler för andra året i rad, säger Naturvårdsverket. De räknar vargarna i Sverige varje år. Den här vintern fanns ungefär 395 vargar, och det är 30 fler än förra året.

De flesta vargar i Sverige finns i mellersta delen av landet.Men nu blir det fler vargar i södra Sverige också. I vintras kom fler vargar till Skåne och Småland till exempel.

Det blir ofta diskussioner och bråk om vargar i Sverige. Vissa tycker att det finns för mycket vargar i Sverige. De tycker att vargarna dödar för många tama djur, som får och hundar. Och en del är rädda för vargarna, trots att det nästan aldrig händer att vargar attackerar människor. Andra tycker att det är bra att att det finns fler vargar. De tycker det är viktigt att det finns många olika djur, och att vargarna har en naturlig plats i Sveriges natur.

Vargen är ett av fyra rovdjur som lever vilt i Sverige. De andra rovdjuren är björn, järv och lodjur. Vargar har levt i flera tusen år i Sverige. Men i början av 1900-talet fanns det nästan inga vargar kvar, på grund av jakt. 1966 blev det förbjudet att skjuta vargar utan tillstånd. Efter det har de blivit fler igen. Nu finns nästan 500 vargar i hela Skandinavien, som är Sverige, Norge och Danmark.