Pandemins effekter

Världsbankens chef: Förlorad skolgång går inte att reparera

1:57 min
  • Det går inte att att reparera det skolbarn i världen förlorat under pandemin, säger Världsbankens chef David Malpass i en exklusiv intervju med Ekot.
  • På tisdagen deltar världsbankschefen i ett möte med nordiska och baltiska politiker i Finland på sin första resa under pandemin.
  • Världsbanken fokuserar mycket på att få tillbaka barn i skolor i utvecklingsländerna nu, säger David Malpass till Ekot.

Flera länder har ekonomiskt hämtat tillbaka det som gått förlorat under pandemin. Men det går inte med skolgången.

– Effekterna när det gäller barns förlorade skolgång är stora, säger Världsbankens chef David Malpass till Ekot.

Barn i världen backar i utvecklingen genom att glömma det de lärt sig och samtidigt förlora tiden i skolan för att gå framåt, förklarar Världsbankens chef.

David Malpass ger bara den här intervjun i Sverige i samband med sitt besök i Finland i dag.

– Världsbanken har mycket fokus på att få tillbaka barn i skolor i utvecklingsländerna nu, säger Malpass till Ekot.

Ett sätt är att prioritera vaccinationer till lärare och att stötta föräldrar att låta flickor, som drabbats extra hårt, återvända till klassrummen.

När kommer världen att återgå till det normala?

– Jag tror inte att världen helt någonsin kommer att gå tillbaka till det normala. Jag tror att det blir mer och mer gradvis social kontakt, men det finns inget sätt att hämta tillbaka de förlorade barnåren, de åren som barn världen över missat i skolan, säger chefen för Världsbanken David Malpass.

Vaccinationer och utbildningsinsatser är avgörande för ekonomisk återhämtning i utvecklingsländer nu, enligt Världsbankens chef. Han berömmer de nordiska länderna för pengar till olika program i fattiga länder.

– Nu är det viktigt att satsa på nya framsteg genom investeringar, utbildningar och att förbereda sjukvårdssystem mer inför framtida kriser, säger Världsbankens chef David Malpass.

Utrikesreporter Beatrice Janzon intervjuade Världsbankens chef David Malpass. Hör ett längre reportage i Studio ett i P1 i eftermiddag.