Georgisk schackstjärna stämmer Netflix

5:50 min
  • Schackintresset har ökat i hela världen i spåren av den populära tv-serien Queens Gambit. Den fiktiva hjältinnan är en barnhemsflicka, som slår sig in i den manliga schackvärlden.
  • Men verklighetens hjältinna, världens första kvinnliga stormästare gillar inte tv-serien. 80-åriga Nona Gaprindasjvili har stämt Netflix på fem miljoner dollar för förtal.
  • Vår korrespondent besökte stormästarens schackklubb i Tbilisi.

Sjuåriga Liljana och sexåriga Alexandra vet direkt vilka deras idoler i schackvärlden är och vilka de ser upp till. Att det bara hänger manliga schackgenin på väggen bakom dem i rummet spelar ingen roll. För det är två kvinnor som är deras idoler, världens första kvinnliga stormästare Nona Gaprindasjvili 80 år och Maia Chiburdanidze, 60 år, också hon stormästare, den högsta titeln i schackvärlden.

De båda kvinnorna tillhörde det sovjetiska schacklandslaget, som från 60-talet och framåt fullständigt dominerades av georgiskor.

Det är därför inte så konstigt att den äldre av dem Nona, blev riktigt förolämpad när hon i succetv-serien Queens Gambit kallas ryska och påstås bara ha spelat mot kvinnor. I själva verket vann hon i flera turneringar redan på 60-talet mot män. Sexistiskt och falskt enligt Nona, som i september via advokat stämt Netflix på fem miljoner dollar.

– Nona är i det andra rummet, kommenterar Maia Lomineishvili, som tillsammans med Gaprindashvili äger schackklubben vi besöker i Tbilisis förorter.

Men Maia visar bara ett foto av Nona tillsammans med de andra världskända georgiskorna i schackeliten. Gaprindashvilis advokater tillåter inga intervjuer förrän målet är avgjort mot Netflix.

– Det är synd så klart, om de gör en film om schack och världsmästerskap ska det så klart vara sanning, sa Nona till BBC förra året, innan hon bestämde sig för att stämma Netflix.

Hon berättade att hon fick hur många inbjudningar som helst att spela mot män efter att hon vunnit världsmästerskapen första gången.

I Tbilisi har många också sett tv-serien, Maia Lomineishvili, som själv vunnit stora internationella mästerskap tycker om serien, men håller med sin partner om lögnerna.

– Det är inte hennes historia, men de säger att det är en ryska Nona Gaprindashvili, fast det var Sovjet då, och som inte spelat mot män och det är en lögn så klart. säger Maia Lomineishvili.

Hon inspirerades av stormästaren Maia Chiburdanidze, en av världens fem bästa kvinnor i schack, att försöka vinna stort.

– Jag hade en dröm när jag var fem, sex år, jag var på en teater där Maia blev krönt som schackdrottning och när hon såg mig sa hon, kom till mig och efter den drömmen bestämde jag mig att jag måste bli en schackmästare och när jag blev 14 år blev jag Europamästare, berättar Maia, som sen också vann ett OS.

Och precis som sina förebilder partnern 80-åriga Nona och 60-åriga Maia vill hon helst spela mot män.

– Jag har alltid föredragit att spela mot män, för det är mer intressant, säger hon medan hon försöker få barnen runt om att lugna ned sig lite. Kvinnor har bättre intuition och vi litar på vårt sjätte sinne, men män kalkylerar mer och det ska erkännas de är också starkare i schack. Vi tänker väldigt olika.

I schackturneringar kan kvinnor alltid spela mot män, men män kan inte spela i kvinnors turneringar, konstaterar hon. Den 80 åriga Nona, som nu kallar Netflix sexistiskt tycker att alla turneringar bör vara mixade.

Bland barnen på klubben finns ännu inte några sådana preferenser, de spelar glatt med varandra som Nea och Nikolas, som båda är lika säkra på att vinna.

– Du tar så lång tid på dig att tänka, säger Nikolas till åttaåriga Nea, som vunnit flera tävlingar redan, men hon kontrar med att hon kanske vinner matchen för att hon tänker.

– För mig spelar det ingen roll om jag spelar med pojkar eller flickor, säger Nea, som själv har stora planer för sin egen framtid.

– Jag vill bli schackstormästare internationellt och matematiker, förklarar Nea, som läser extra matematik när hon inte spelar schack.

Sexåriga Alexandras framtidsdröm avviker något.

– Jag vill bli kosmonaut, säger Alexandra när kompisen Liljana vill bli populär och schackmästare.

Barnen spelar på klubben två gånger i veckan, men under corona har många av dem inte kunnat spela alls utan fått nöja sig med datorschack. Men om de vill bli stora inom schack krävs mer, hävdar Maia.

– Det är populärt med schack, men hit kommer mammor med sina barn på sex år, och säger att de inte har tid mer än högst två gånger i veckan för schack för de har så mycket annat extra efter skolan.

Om du vill bli professionell måste du träna två, tre timmar varje dag, annars blir det bara en hobby, säger Maia.