BROTT

Gryningspyromanen i fängelse igen: "Vill inte frysa ihjäl"

1:22 min
  • Den 58-årige man som är känd som gryningspyromanen kommer på nytt att sättas i fängelse. Det efter att han återigen har brutit mot reglerna för den villkorliga frigivningen.

  • Enligt beslutet från Övervakningsnämnden i Örebro lämnade mannen sin klienttelefon på frivårdens kontor den 18 januari och gick därifrån. Telefonen är kopplad till hans fotboja och handlingen är ett allvarligt brott mot reglerna för hans villkorliga frigivning.

  • Enligt honom själv gjorde han det enbart för att bli omhändertagen på nytt. Övervakningsnämnden har ny beslutat att mannen ska avtjäna ett fängelsestraff på 40 dagar.

Gryningspyromanen blev villkorligt frigiven i april förra året och en av villkoren för hans frigivningen var att han ska vistas i Örebro. Mannen har vid flera tillfällen under senaste året blivit inlåst igen på grund av misskötsamhet.

I Övervakningsnämndens senaste beslut förverkas 60 dagar av den villkorliga frigivningen. Det innebär i praktiken att han kommer att avtjäna 40 dagar bakom lås och bom.

Mannen är sedan tidigare dömd för att ha anlagt bränder men även bland annat narkotikabrott och barnpornografibrott. Gryningspyromanen fick sitt namn efter att han varit misstänkt för hundratals anlagda bränder, främst i södra Sverige.