PRESSMEDDELANDE 202-08-25

”Vilse i statistiken”– ny serie i P1 med Tom Britton, professor i matematisk statistik

Brottsstatistik, opinionsmätningar och smittokurvor. Vi möter ofta statistik i form av siffror och procentsatser i vår vardag. Statistik används också mycket i det politiska samtalet, och för att övertyga meningsmotståndare. Men det är lätt hänt att vi går i statistiska fällor. Kanske är siffrorna ofullständiga eller används på fel sätt. Ibland av misstag, i bland med flit.

Hur kunde exempelvis Donald Trump hävda att USA hade bland de lägsta dödssiffrorna under pandemin när statistik visade motsatsen? Är Sverige ett av de länder där flest våldtäkter begås? Hur mäts egentligen inflation? Och vad har körsbärsplockning med statistik att göra?

I tio avsnitt reder Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, ut olika statistiska fällor. Med hjälp av färska och historiska exempel får lyssnaren en liten verktygslåda för att inte gå helt vilse i statistiken.

–Jag gillar att försöka förstå sammanhang, hur saker och ting hänger ihop. Och då är statistik till stor glädje. Men man kan också vilseleda med statistik och det gäller att ha ett kritiskt öga till den. Vem är det som vill föra fram den och varför? säger Tom Britton, professor i matematisk statistik. 

Programmet sändas den 27 augusti kl.10.45 i P1 och tio veckor framöver. Samtliga avsnitt kommer att finnas att lyssna på i Sveriges Radio play.

Pressbilder:

Tom Britton, professor i matematisk statistik.  foto: Björn Dalin

https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/djm4pugjbz

Tom Britton och producent och programledare Anna Frey. Foto: Björn Dalin

 https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/tyuge9n2u1

För ytterligare information, kontakta:

Anna Frey, programledare
Anna.frey@smtradio.se
0739-222707

Ulrika Salander
Kommunikationsansvarig P1
ulrika.salander@sverigesradio.se

073-773 54 10