PRESSMEDDELANDE 2021-11-18

Vinst för Sveriges Radio-dokumentär på Stora Journalistprisetgalan

När Stora Journalistpriset delades ut ikväll stod dokumentärserien ”Vipeholmsanstalten” som vinnare i kategorin Årets Berättare. Grattis till vinnarna Randi Mossige-Norheim, Magnus Arvidson och Thomas Kanger.

I mycket stark konkurrens, bland annat från en annan Sveriges Radio produktion vann ikväll Randi Mossige-Norheim, Magnus Arvidson och Thomas Kanger Stora Journalistpriset för sin dokumentärserie om missförhållandena på Vipeholmsanstalten.

Juryns nominering för ”Årets berättare” lyder:

Kylan tränger in när de ohörda ropen från folkhemmets styvbarn äntligen får höras.

Efter prisceremonin kommenterade Randi Mossige-Norheim vinsten.

– Alla dom vi berättat om får en upprättelse. Och det känns stort och magiskt och titta på dom med nutida blick och minnas dom som varit bortglömda i 70 år, sa Randi Mossige-Norheim.

Magnus Arvidsson var dubbelt nominerad i klassen vilket han fick fråga om vid ceremonin.

– Det var en surrealistisk upplevelse och väldigt hedersamt. Det var två projekt jag verkligen brann för, sa Magnus Arvidsson.

Thomas Kanger kommenterade hur viktigt det var att berätta historien.

– Det viktiga var att se de här människorna och visa att de var människor precis som vi, och vi har lyft fram dem ur mörkret, sa Thomas Kanger vid galan ikväll.

Serien är ett samarbete mellan Ekot och P1-dokumentär.

– Det är så roligt att få gratulera tre värdiga vinnare för denna både hjärtskärande och djuplodande granskning av förhållandena på Vipeholm. En värdig vinnare och det är roligt att det fortlöpande samarbetet mellan Ekot och P1-dokumentär för andra gången på kort tid prisas som det bästa bland de bästa, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.

– Det är också väldigt roligt att se just hur satsningarna på berättandet som en del av vår strategi att alltid ha Ljudet i Fokus nu för fjärde året i rad producerar en vinnare i denna kategori, säger Cilla Benkö.

Årets Berättare 2021

Randi Mossige-Norheim, Magnus Arvidson och Thomas Kanger (frilans) för ”Vipeholmsanstalten”

LYSSNA PÅ HELA SERIEN HÄR


För mer information om Stora Journalistpriset och övriga vinnare:
https://www.storajournalistpriset.se/

Pressbild från (Stora Journalistpriset):
https://www.mynewsdesk.com/se/storajournalistpriset/latest_media 
 
Presskontakt: Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se