Kina

Vittnesmål om våldtäkter i omskolningsläger

1:42 min
  • Vittnen berättar om systematiska våldtäkter i kinesiska omskolningsläger i Xinjiang. 
  • Det är det brittiska TV- och radiobolaget BBC som sammanställt uppgifter om att sexuellt våld används mot kvinnliga fångar från den muslimska uiguriska folkgruppen.
  • Ekots Kinakommentator Hanna Sahlberg berättar vad som hittills kommit fram om det som sker i omskolningslägren i Kina.

Kvinnor som flytt den kinesiska regionen Xinjiang genom grannlandet Kazakstan vittnar om att våldtäkter används systematiskt i kinesiska omskolningsläger.

Det är det brittiska mediebolaget BBC som dokumenterat berättelserna, som bara delvis kan verifieras. Vad som pågår i lägren i den hårdbevakade regionen hålls strängt hemligt, och journalister har bara fått göra ett fåtal besök anordnade av kinesiska myndigheter.
Vittnesmålen som publiceras idag berättar om våldtäkter mot kvinnliga fångar av den uiguriska muslimska minoriteten och att kinesiska vakter och poliser använder sexuellt våld och tortyr systematiskt.

Kommunistpartiet genomför sedan 2017 en genomgripande kampanj i regionen. Den sägs vara till för att utrota terrorism i den oroliga gränsregionen. Men kampanjen som säger sig kunna omforma människor tankar är riktad mot hela det muslimska samhället och inkluderar språkreformer, klädkoder som sägs motverka islamistisk extremism och ett avancerat övervakningssystem. Utländska journalister hindras från att sig i närheten av omskolningsläger, som dokumenterats av utländska analytiker genom satellitfoton.

Vittnesmål om livet i lägren är däremot sällsynta. Kinesiska myndigheter förnekar regelbundet att några som helst övergrepp förekommer där. Trots det har en bild växt fram av en region i konstant undantagstillstånd, och såväl exilorganisationer som USA:s utrikesminister beskriver det som pågår som ett folkmord riktat mot den muslimska uiguriska minoriteten.

I Kina ses däremot åtgärderna i den avlägsna och isolerade gränsregionen i Kina oftast som legitima polis- och arbetsmarknadsåtgårder, och inga missförhållanden rapporteras i kinesiska medier.