
Volvo Cars förlänger produktionsstoppet
- Det blir en längre paus än väntat i biltillverkningen i Volvo Cars fabrik i Torslanda. Produktionsstoppet förlängs nu till och med nästa tisdag, uppger företaget för Ekot.
- Även produktionen i USA, Kina och Belgien minskas på grund av bristen på de viktiga halvledarkomponenterna.
- Samtidigt öppnar finansministern för att förlänga systemet med korttidspermittering efter krav från delar av fordonsbranschen.
Volvo Cars förlänger produktionsstoppet. Tillverkningen i Torslanda ska nu börja på onsdag, den 8 september, i stället för på söndag som tidigare var planen.
Företaget skriver i ett uttalande till Ekot att det fortsatt är brist på material och att det har "utlösts av en kombination av den globala halvledarbristen och nya covid-19-utbrott"
Även fabrikerna i Skövde och Olofström påverkas av detta genom "kortare avbrott för att anpassa produktionen till efterfrågan från bilfabriken", enligt Volvo. Dessutom är det en minskad produktion också i företagets andra fabriker runt om i världen.
I Gent i Belgien är produktionen pausad till 5 september och även nästa vecka är det en produktionsminskning där. I Charleston i USA är tillverkningen pausad till den 7 september och i Chengdu och Daqing i Kina är det en minskad produktionsvolym i veckan.
Den här veckan står också lastbilsproduktionen stilla hos Scania i Sverige. Stoppen påverkar tusentals anställda, men också många underleverantörer runt om i landet.
– De drabbas naturligtvis också. Dels därför att slutproducenterna inte kan leverera i den takt de har tänkt sig och dels att halvledare också ingår i underleverantörernas komponenter. Så då sprider det här sig som en präriebrand, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på branschorganisationen Teknikföretagen, till Ekot.
Är det risk för personalneddragningar och varsel i Sverige på grund av bristen, tror du?
– Det tror jag inte som perspektivet är just nu. Företagen räknar med att det här ska lätta upp i en hyfsad närtid och då finns det ju ingen anledning att gå fram med personalnedskärningar. Det är fortfarande en stark efterfrågan, säger han.
Underleverantörerna och branschorganisationen FKG har tidigare efterlyst att nuvarande system med korttidspermitteringar ska förlängas, sista september upphör det att gälla nämligen, och att karenstiden för att få använda korttidspermitteringar på nytt ska tas bort.
Finansminister Magdalena Andersson (S) svarar så här på den uppmaningen:
– Det är en väldigt bekymmersam situation i fordonsbranschen nu och vi följer utvecklingen väldigt noggrant för att se vilka åtgärder som är lämpliga.
Det har redan kommit varsel i underleverantörsledet (hos bemanningsföretag), vore det inte bättre att ha möjligheten till den här korttidspermitteringen?
– Som sagt, vi följer utvecklingen noggrant.