Komponentbrist

Volvo Cars tvingas minska produktionen

2:00 min
  • Volvo cars behöver minska biltillverkningen tillfälligt också under det andra kvartalet på grund av brist på den viktiga komponenten halvledare.
  • Fabrikerna i Sverige har inte drabbats av några produktionsstopp än så länge och just nu finns heller inga beslut om framtida stopp just där.
  • ”Under kvartal två kommer det bli tuffare och tuffare”, säger vd:n Håkan Samuelsson i en intervju med Ekot.

– Någon form av anpassning när det gäller volymerna och mellan olika bilmodeller kommer vi göra kommande veckor, säger Samuelsson till Ekot.

Bristen på halvledare, som bland annat finns i olika elektroniska komponenter, slår hårt mot fordonsindustrin just nu. Många företag tvingas stoppa produktionen tillfälligt på grund av att den viktiga delen saknas.

Hittills har Volvo Cars, Sveriges största privata arbetsgivare, klarat sig relativt lindrigt undan. Men trots det har fabrikerna i USA, Kina och Belgien haft produktionsneddragningar.

Fabrikerna i Sverige har däremot inte drabbats än och just nu finns heller inga beslut om framtida stopp där.

– Vi har heller inget i vår prognos nu som visar att det kommer påverka Sverige. Fast vi kan väl bara överblicka ett par veckor i taget än så länge, säger han till Ekot.

Läget ser alltså ut att bli allt mer kritiskt och därmed göra att färre bilar kan tillverkas även framöver, exakt hur många är oklart. Det påverkar också vilka bilar som produceras.

Just nu är till exempel produktionen i USA lägre än normalt för Volvo och det finns fortfarande störningar i Kina.

Men Håkan Samuelsson hoppas att bristen inte ska behöva leda till några längre produktionsstopp.

– Det kan påverka volymerna för olika bilmodeller på olika sätt beroende på vilka delar som saknas.

De andra stora fordonstillverkarna i Sverige, Scania och AB Volvo har hittills klarat sig olika bra. Scanias produktion rullar på, medan AB Volvo kommer stoppa lastbilstillverkningen i mellan två och fyra veckor i sina fabriker. Något som innebär en hård ekonomisk smäll.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson tror problemen med halvledare kommer bestå ett tag till.

– Det är ingenting som kommer blåsa förbi de närmaste månaderna. Räkna med fortsatt kritiskt under kvartal två.